ИМ – Поморие представя „Оръжието на българина в борбите му за национално освобождение и обединение“

От 03.07.2023 г. до 13.10.2023 г. в Исторически музей – Поморие се организира изложба „Оръжието на българина в борбите му за национално освобождение и обединение“. Организатори на изложбата са Община Поморие, Исторически музей – Поморие и Национален съюз „Единение“.

Представени са експонати от личната оръжейна колекция на председателя на НС „Единение“ доц. д-р инж. Георги Маринов. Тя включва оригинални образци на огнестрелни и хладни оръжия от Възраждането, Руско-турската война, Първата световна война, Втората световна война и след нея. Показани са образци на ятагани, овчарски ножове, кремъчни и капсулни пистолети, револвери, карабини и пушки, които са използвани от хайдути, въстаници и четници. Изложена е и капсулна пушка, подарък от Васил Левски на Парашкева Вълчева (прабаба на автора на изложбата). Парашкева Вълчева е била касиер на революционен комитет, учреден от Апостола и отец Матей Преображенски-Миткалото във великотърновското село Русаля.

В изложбата са експонирани пушки и карабини „Крнка“, „Шаспо“, „Бердана № 2“, револвери „Смит и Уесън“, както и саби на руската армия и на Българското опълчение. Изложени са пушките „Пибоди- Мартини“, „Снайдер“ и „Ремингтон“, войнишки и офицерски саби на турската армия. Посетителите могат да видят пистолети „Парабелум“, „Валтер“, „Маузер“, „Зауер“, „Стар“, „ЧЗ“, „ТТ“ и „Макаров“, които са били на въоръжение в армията и полицията. Показани са известните картечни пистолети „ППШ“, „ППС“ и МП-40, както и „Ч3-23″, с който са охранявани важни политически и държавни ръководители през 60-те години на миналия век. Част от изложбата са интересните системи револвери „Велодог“, „Булдог“, „Гасер“, „Льофошьо“, „Варнан“ и други.

Посетителите ще могат да видят и униформи, използвани при възстановки на различни исторически събития. Наред с изложените оръжия, на различни табла е поднесена богата информация за оръжията и за техните конструктори.