Инициатива за популяризиране на църковната история на древния Анхиало

В навечерието на Георгьовден, храмов празник на манастир “Св. Георги” и празник на град Поморие, стартира инициатива за популяризиране на църковната история на древния Анхиало. В нея участват Фондация “25 века Поморие”, ПК “Анхиало – Поморие”, Българо-гръцко дружество Анхиало” и други НПО. С благословията на  Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий ще бъдат изписани имената на анхиалските иерарси върху плоча или друг монументен знак, съобщават от Фондация “25 века Поморие”.

Анхиало – град на вселенски патриарси

6-3Древният Анхиало /днешно Поморие/ има богата църковна история. Градът е един от най-древните епископски центрове по българските земи. Преданието разказва, че християнството тук се заражда с проповедта на св. ап. Андрей още в І в. сл. Хр.

Запазен е споменът за проповедите на св.мчца Севастиана и Теофаниос – светец на ранно-християнската ни църква и първият светец на Анхиало.

Блаженият Сотас е първият епископ на Анхиало, провел църковен събор срещу ересите, идващи от Изток. Анхиалските епископи участват във Вселенски събори, а градът придобива славата на християнски център, равен по значение на Сердика и Филипопол.

От периода на ХII век най-известната личност, свързана с Анхиало, е Михаил Ритор, познат  като Михаил Анхиалски, който в периода 1170 – 1178 г. е Вселенски патриарх под името Михаил ІІІ.

През ХІV в. Анхиало става митрополитски център. След падането на Константинопол (1453 г.) и завладяването на Византия много анхиалски митрополити стават Вселенски патриарси, а двама от тях записват имената си в  световната църковна история, като издигат в ранг патриаршия две от поместните православни църкви – Руската и Румънската патриаршии. Това са Вселенският патриарх Йеремия II Транос, който е роден в Анхиало и Василий IΙI, който става Вселенски патриарх през 1925 г. Йеремия ІІ се възкачва на три пъти на патриаршеския престол в периодите:  (1572-1579, 1580-1584, 1586-1595). Именно той прави Руската църква патриаршия през 1589 г. За него съвременниците му ще кажат, че „свети по-силно от слънцето на Изток”.

През този период в Анхиало се раждат и няколко много изявени автори на църковна музика, които след установяването си на Света Гора стават известни в целия православен свят. Това са Константин Анхиалски, Григорий Анхиалски, Йоан Анхиалски и други