Исторически музей – Поморие предлага интересни уроци по грънчарство

Исторически музей – Поморие разполага с уютно грънчарско ателие, предлагащо изключително интересни занимания за малки и големи. Всеки, който желае, може да получи индивидуален урок по грънчарство срещу символичната сума от 10 лв. за 1 астрономически час. За групи до пет човека цената е 6 лв на участник. В ателието са осигурени всички необходими материали и инструменти за:

-източване на грънчарско колело

-моделиране

-ретуш

-ръчно декориране

-глазиране

Глината е уникален материал, който позволява да възпроизведете мислите и мечтите си! Керамичното пластично изкуство развива въображението, учи на търпение и сръчност, кара човек да се чувства създател. Всички, които се учат да работят с глина, се научават да се стремят към съвършеното, към изящното и красивото. Тя има свойството да носи отпечатъка на нашите настроения и емоции. Докосвайки се до глината, която сама по себе си е естествен продукт на Земята, човек скъсява пътя до заобикалящата го природа. Керамичното изкуство е първото овладяно от човека. Това го прави изключително интересно и определено има какво да се научи от него.

При работата с глина съществува непредсказуемост на резултата. Всичко изработено от глина е умение, а това, което се случва в пещта, е магия. Неслучайно японските и китайските керамисти смятат пещта за свещено място и четат молитви по време на изпичане.

Записвания за участие: 0596/ 2 20 08  или 0882 420 100