Какво показват Асцендентът, Слънцето и Луната в хороскопа на човек

Напоследък при консулатациите ми често чувам от хората да твърдят, че изобщо не припознават себе си в знака на своя Асцендент. За да направя някакъв коментар и анализ, първо ми се иска да обясня с какво в нас се свързват Слънцето, Луната и Асцендента.

За повече яснота ще използвам цитат от съвместна книга от семинари по психологическа астрология „Светилата“ на Лиз Грийн и Хауърд Саспортас:

„Когато изразяваме Слънцето, се чувстваме авентични и притежаваме качеството личен авторитет. Ние с Хауърд надникнахме в етимологичния речник, за да намерим корена на думите автентичност и авторитет, и естествено той се оказа един и същ – гръцката дума за „себе си“. Всякакви думи произлизат от този корен – автомобил, автоматичен, автономен и т.н. Слънцето ни дава чувство за лична мощ и стойност. Без него ние усещаме празнота и ужас и отчаяно търсим подкрепа от другите. … Слънцето казва:“Каквито и глупости да съм направил през живота си, аз съм си аз и не искам да бъда никой друг.“ Но когато срещнем Асцендента, казваме:“Сигурно има някаква грешка в часа ми на раждане. Не може Асцендента да ми е Риби, трябва да е Водолей.“…Асцендентът е като модел на развитие. Той обаче не описва същината на характера, така както Слънцето. Асцендентът е по-скоро водач, който ни придружава в житейското ни пътуване и изисква от нас да научим някои уроци и атрибути, които ни памагат да бъдем онова, което Слънцето символизира….Смятам, че Асцендентът отразява специфичния вид тренировка, на който ни подлага животът.”

Асценденът е маската, която слагаме и показваме на света. В началото на живота ни тази маска е неудобна, изкуствена и тежка. Ние изпитваме желание да я махнем и захвърлим в ъгъла, чужда ни е и я отричаме. Асцендентът е цялата ни външност, походка, жестове, мимики, държание. И много често нещо, което човек сам не вижда в себе си. Имах случай, при който в разговор с моя приятелка с Асцендент Близнаци и Слънце в Козирог й обяснявах как се държат хора с нейния Асцендент и в подкрепа на думите си й казах: „Ето виж ти самата колко много ръкомахаш с ръце докато говориш, това е толкова типично за Близнаците!“ А тя съвсем първосигнално и спонтанно ми отвърна с енергично вдигнати за отрицание ръце: „Неее, няма такова нещо! Аз никога не ръкомахам!“ После внезапно млъкна и крайно учудено се загледа в жестиулиращите си крайници. И изненадано констатира: „Наистина е вярно! А аз никога не съм забелязвала, че правя това!“

С повечето хора е така-отричане на знака на Асцендента особено ако е в стихия различна от тази на Слънцето. Знакът на Асцендента е колата, с която ще преминем през мащабния план, наречен наш Живот. Дали ще е бърза спортна кола, луксозна лимузина или малко трабантче зависи именно от него. А крайната цел е достигнем Слънцето си, да достигнем до себе си, до истинската си автономност и идентичност и в крайна сметка да получим осъзнаване. Колкото по-бързо опознаем и интегрираме в себе си знака на Асцендента, толкова по-бързо ще достигнем до златото и Слънцето в себе си. Рано или късно, лека полека свикваме с маската си, тя се сраства с лицето ни и след тридесетата ни година тя става част от нас. Някои хора дори коренно се променят външно след средата на живота си и причината за това е именно тази.

Луната пък е само проводник. Тя не свети със собствена светлина, а с отразената от Слънцето. Получава качества и импулс от всяка планета, с която прави аспект. Тя показва поведението на човек. Венера е емоцията, а Луната е начина на изразяване на същата тази емоция. Например човек с Венера в Овен и Луна в Овен ще има огнени страсти и ще ги демонстрира също така огнено и драматично. Ще блъска, ще вика, ще чупи, ще се гневи…Но ако Луната е в Козирог и същата Венера, пред нас ще се стои човек със сдържано поведение, който ще бъде изгарян отвътре, но не демонстриращ навън. Ще се получи потискане на емоции и неспособност да изразиш това, което чувстваш. А това е голяма тежест и бреме, което носи последствия…за здравето, взаимоотношенията, контактите. Не казвам, че всички хора с Луна в Козирог правят това, а просто, че имат такава склонност. За по генерални заключение е нужно да се направи цялостен анализ на картата.

За да разберете кой е вашия Асцендент, с какво е характеризира и на каква кола сте се качили в началото на вашия земен път; за да научите кой е знакът на Луната ви и какво поведение сте склонни да демонстрирате можете да узнаете само ако си направите личен хороскоп. За целта е нужно да знаете вашата дата, година, час и място на раждане; да се заредите с добро настроение и да се свържете с мен, за да ви докосна до магията на звездното небе….

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп – ФБ страница: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

e-mail: vmarenova@gmail.com