Какво предстои в Поморие и Ахелой на Йордановден

Всяка година желаещите да участват в Спасяването на Светия Кръст, скачайки в ледените води на Черно море на Йордановден, са много. Самият ритуал символизира кръщението.

В Поморие на 06.01.2023 г. от 9.00 ч. започват празничните свети литургии по повод Йордановден в Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ и Манастир „Свети Георги“. Половин час по-рано, от 8,30 ч. е литургията в църквата „Преображение Господне“ в Поморие.

Литийното шествие за спасяване на Светия кръст  тръгва в 10.30 ч. от храм „Рождество на Пресвета Богородица“ до ул.”Крайбрежна” в Поморие. На Източния плаж, втори вълнолом,  ритуално ще бъде хвърлен кръстът.

В квартал „Св Георги“ шествието от Манастира до ул.“Морска“ е от 11.00 ч.

На 6 януари се навършват и 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с венци и цветя  в 11.30 часа пред бюст-паметника му в градинката пред НЧ „Светлина 1939“ в гр.Поморие.

В Ахелой от 8.00 ч. започва литургията в църквата „Свето Възнесение Господне“, а литийното шествие от храма до плажа и ритуалното хвърляне на Светия кръст е от 12.00 ч.