Кметът върна за ново обсъждане в Общинския съвет решението за назначаване на директори на общински предприятия

На основание Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и във връзка с правомощията си, кметът Иван Алексиев върна за ново обсъждане решение, взето на последното заседание на Общински съвет-Поморие, относно създаване на временна комисия за запознаване с обстоятелства, относно назначаване на директори на общински предприятия.

В мотивите си кметът счита решенията, взети по докладната записка, внесена от общинските съветници: Божидар Янушев, Веселин Анестиев, Ива Кусева, Милен Манолов, Найден Пулакев, Николай Буковинов и д-р Христо Христов, за незаконосъобразни и нецелесъобразни, поради което предлага те да бъдат отменени.

В изложението си кметът пише: 

Считам, че създадената временна комисия със задача „да се запознае с обстоятелствата по назначаване на директорите на ОП „Благоустройство, комунални и строително-ремонтни дейности“, OП „Стопанисване и управление на общински имоти“, ОП „Озеленяване, горско и селско стопанство“ и ОП „Социално обслужване“ излиза извън предела на правомощията за комисия, посочени в ЗМСМА т.е. налице е материална незаконосъобразност.

Съгласно закона, Общинският съвет избира от състава на своите съветници постоянни и временни комисии. Функциите и компетентността на комисиите са на помощен орган, а не на административен орган, натоварен с властнически правомощия, в това число и контролни, спрямо дейността на други органи на местното самоуправление или други лица. Кметът, в качеството си на работодател, сключва с директорите трудови договори по реда на Кодекса на труда и решенията по сключването и прекратяването на тези договори са изцяло в неговата компетентност.

На Общинския съвет не са предоставени и същият не разполага с никакви правомощия по отношение на избора и назначаването на директорите, в това число и контролна, още по-малко такава компетентност може да бъде предоставена на неговите помощни органи, каквито са постоянните му комисии.

Решението за създаването на временна комисия е освен незаконосъобразно, и нецелесъобразно.

В случай че общински съветници желаят да получат информация на какво основание директорите на общински предприятия заемат тази длъжност, то следва да отправят ПИТАНЕ към Кмета. Съгласно правната доктрина питанията представляват богата и усложнена форма на контрол на общинските съветници към кмета. На питането се отговаря устно или писмено на следващото заседание, освен ако съветът реши друго. В случая, има получено такова питане от общински съветник, който изразява неудовлетворение от получения отговор. Съгласно процедурата, следва питащият общински съветник, който счита въпроса за неизяснен, да отправи ново питане.

Следователно, с цел получаване на информация относно проведените конкурси за директори и тяхното назначаване, не следва да се създава нарочна временна комисия, а да се отправи конкретно питане, на което ще бъде отговорено в нормативно определения срок.

Налице е незаконосъобразност на приетото допускане на предварително изпълнение на решенията на основание чл. 60 от АПК. Приетите решения не отговарят на критериите за индивидуален, общ или нормативен акт. Поради това е налице неприложимост на чл. 60 от АПК, който се прилага единствено за административни актове по смисъла на кодекса.

Върнатото за ново обсъждане решение не влиза в сила, а се разглежда от Общинския съвет в 14-дневен срок от получаването му.

С пълния текст на искането от кмета Иван Алексиев може да се запознаете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *