Кметът Иван Алексиев за взаимодействието между Общински съвет и общинска администрация

Уважаеми съграждани,

Структурата на взаимодействие и разпределение на отговорностите между Общинския съвет и общинска администрация е такава, че цели да осигури баланс на властите на местно ниво и да гарантира, че интересите на гражданите са защитени и представлявани ефективно .

Кметът и общинската администрация изпълняват решенията на Общинския съвет; предоставят административни услуги на гражданите и организациите; разработват и предлагат на Общинския съвет проекти на нормативни актове; Кметът организира и координира изпълнението на общинския бюджет.

Общинският съвет носи отговорност както за приемането на правилни решения в интерес на местната общност, така и за изпълнението на тези решения, които е приел.

Общинският съвет и администрацията трябва да работят в тясно сътрудничество, за да се гарантира прозрачността и доброто управление на общинските ресурси, а не те да бъдат само добри пожелания в политическото говорене. Всяко предложение на администрацията се представя пред общинските съветници под формата на докладна записка, съдържаща както целите на предложението, така и мотивите за него. Тези докладни влизат за разглеждане в постоянните комисии на Общинския съвет. Заседанията на комисиите са отворени за присъствие на всички желаещи и заинтересовани страни и лица, освен това се излъчват директно и могат да бъдат проследени дискусиите по време на обсъждането на всяка една докладна записка. Във всяко заседание на постоянните комисии на Общински съвет – Поморие задължително присъстват кмет и/или заместник-кмет и експерти от администрацията, които отговарят на въпросите и разясняват целите и мотивите на внесените за разглеждане докладни. След приключване работата на комисиите, Председателят на Общински съвет насрочва заседание на Общинския съвет (сесия), на което общинските съветници би трябвало да вземат информирано решение. Би трябвало!

Кметът ежегодно представя отчет за дейността си както пред Общинския съвет, така и пред обществеността. Но пред кого и как се отчитат общинските съветници? Одобрява ли се работата им в комисиите и гласуванията им по време на сесия, за което получават възнаграждение? Запознати ли са жителите на града и общината за решенията на всеки един съветник, избран да бъде такъв, за да ги представлява и защитава интересите им?

Именно за гарантиране прозрачността и доброто управление на общинските ресурси, регулярно и своевременно, чрез сайта на Община Поморие ще бъде предоставяна информация за всички внесени от кмета докладни записки, ведно с мотивите на конкретното предложение; входящия номер и датата на внасяне; графика на заседания на комисиите, както и поименното (или по групи) гласуване на общинските съветници.

Считам, че запознаването с работата на всеки един общински съветник и за взетите от него решения ще бъде полезна информация за всеки гражданин на общината, ангажиран с развитието или с причините за неразвитието в дадена сфера, дори и след предизборното говорене.

И конкретно – гласуването против актуализация на бюджета, която включваше одобряване на средства за социалнозначими обекти, като ремонт на двора на ДГ „Веселушко“, за навес на детската градина в Ахелой, за изграждане на понтони на рибарското пристанище, за издръжката на пенсионерските клубове и за участието на членовете им в културни мероприятия, за закупуване на климатици и на нови принтери за секционните избирателни комисии и др., може да проследите на следния линк: Сесия от 30.07.2024 г. (мин. 34:10); Присъстваха 20 от общо 21 членове на Общинския съвет. Отсъстваше Катя Христофорова от ГЕРБ.

Ето и гласуването поименно:
Адам Адамов (ГЕРБ) – За
Бейхан Мустафа (ДПС) – Въздържал се
Божидар Янушев МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Веселин Анестиев МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Георги Вражев (ГЕРБ) – За
Донка Атанасова-Вранчева (ГЕРБ) – За
Ива Кусева (БСП)– против
Иван Дачев (ГЕРБ) – За
Илиан Щерев (ГЕРБ) – За
Милен Манолов – МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Назиле Осман (ДПС) – Въздържал се
Найден Пулакев – МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Никола Абрашев (ГЕРБ) – За
Николай Буковинов (БСП – Против)
Петя Арнаудова (ГЕРБ) – За
Сезгин Кадил (ДПС) – Въздържал се
Фатме Юсеин (ДПС) – Въздържал се
Христо Христов – МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Христо Широков (ДПС) – За
Юсеин Мехмедали (ДПС) – Въздържал се

Уважаеми съграждани и жители на община Поморие,
Уважаеми родители, рибари, членове на пенсионерските клубове и читалищни дейци,
Уважаеми членове на избирателни комисии,
оставям изводите на вас.

От моя страна, уверявам Ви, че същата докладна записка за актуализация на бюджета, с още по-подробни мотиви към нея, ще бъде отново внесена в Общинския съвет в най-скоро време, като се надявам, че времето ще стигне на всички, гласували „против” и „въздържал се”, да размислят, а Вашите желания и потребности да бъдат удовлетворени.

 

 

С уважение,
Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *