Кметът Иван Алексиев предлага решение за привличане на целогодишни авиолинии

Кметът на община Поморие Иван Алексиев даде специална пресконференция, в рамките на която ясно представи своята концепция за привличане на нови авиолинии към Летище Бургас и увеличаване на туристопотока извън активния туристически сезон. Предложението на Алексиев е да бъде създаден Фонд за развитие на Летище Бургас, средствата за който да се осигуряват от туристическия данък на общините в Югоизточен регион и да се управляват единствено от членовете на фонда, съобщи Община Поморие. В тази посока Алексиев представи разработен устав на Сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Бургас“, както и изготвена бланкова докладна записка, която кметовете в областта да внесат в съответните общински съвети. Алексиев очерта три основни страни, от които зависи реализирането на тази концепция: общини, концесионер и държава.

„Предлагам ние, кметовете на 13-те общини в региона, да създадем това сдружение и ясно да заявим, че искаме тези пари да се разходват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим преговори с авиопревозвачите и ние ще поставяме условията на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. За да работи обаче този фонд, са необходими средства. Ние, морските общини сме пряко заинтересовани от наличието на целогодишни полети, но смятам, че морална и материална подкрепа може да окажат и останалите общини в областта, а също Сливен, Ямбол и Стара Загора“, каза кметът Иван Алексиев. Стъпвайки на базата данни за населението във всяка община, той предложи от туристическия данък да се отчисляват по 2 лв на глава от населението на морските общини и по 0.50 лв от останалите при желание. Това би генерирало във фонда сума от 904 581 лева, достатъчна за закупуване на 2 авиолинии. В предложението за заложени и по 200 000 лв подкрепа за фонда от Министерството на туризма и от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, което би допринесло за закупуването на още една авиолиния, средно изчислявани по около 200 000 евро (400 000 лв) на превозвач.

„По закона за концесиите 50 % от концесионната такса трябва да се връща към общината, в която се намира съответният обект. Летище Бургас е на територията на две общини – административните сгради са в Бургас, а пистите за кацане – в Поморие. Ние от Община Поморие не искаме тази концесионна такса да влиза в нашия бюджет. Искаме държавата да отдели 200 000 лв директно във фонда. Няма да ощетим бюджетите си, няма да ощетим инвестиционните си програми, няма да ощетим данъкоплатците. От данъците на туриста реално ще инвестираме в нови туристи, именно това е и смисълът на този данък, съгласно чл. 11, ал. 2, точка 7 от Закона за туризма“, обясни още Алексиев. Той изрично заяви, че целта не е разваляне на концесията с „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, нито да се създават пречки на конкурентното Летище Варна. Целта е да се закупят поне 4 авиолинии, които да осигурят полети на Летище Бургас почти във всеки ден от седмицата извън активния туристически сезон.

„Не случайно споменах, че решението на проблема има три страни – общини, концесионер и държава. Ако една от тези страни абдикира, тогава сдружението няма да генерира средства за чартъри, но ще може официално да поиска преразглеждане на договора“, подчерта Алексиев.

Очаква се в рамките на един месец сдружението да бъде учредено, а преговорите да се водят през лятото, когато превозвачите имат представители на място. За лице, което да оглави сдружението, бе посочен кметът на Бургас Димитър Николов като един от знаковите и най-успешни кметове в страната. Още утре ще бъдат изпратени писма до всички кметове в областта, за да се запознаят с предложението и то да се коментира на следваща среща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *