Кои са най-добрите спортисти на Поморие за 2018 година

sportisti„Това е нашето признание към Вашия труд, към спортистите на община Поморие. Едно огромно благодаря за всичко, което правите, защото по този начин Вие представяте своето родно място. Независимо в кой клуб се състезавате, всеки Ваш личен успех е успех за нашия град и за страната ни. Спортът е дисциплина, хъс и сила, той ни учи, че дори и да паднем, трябва отново да се изправим и да продължим смело напред“, каза кметът Иван Алексиев на церемонията по награждаване на най-добрите спортисти от община Поморие за 2018 година. Освен че пожела още много високи постижения на състезателите и техните треньори, кметът разкри ключови стъпки от стратегията за развитието на спорта в следващите няколко години. Сред тях са: обновяването на спортен комплекс – Поморие (бивш медицински пансионат); обновяването на двора на СУ „Иван Вазов” (прогимназиален етап на обучение), който да се превърне в модерна детска футболна академия; изграждането на скейтпарк и построяването на мечтаната от всички многофункционална спортна зала, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

9-large-1024x724Уникалната спортна сграда ще бъде разположена на морския бряг, върху терен от 30 дка в района на бившата ЖП гара. Пространството е логичен завършек на крайморската алея, естествена връзка между двете части на града. Покривът ще е оформен като птица в полет, като под едното си крило тя ще приютява многофункционална спортна зала със съблекални и технически помещения, а под другото – плувен басейн. Между тях е предвидено общо пространство, играещо ролята на разпределително фоайе. Амбициозният проект включва изграждане на паркинги и облагородяване на околното пространство с детски площадки, зеленина и търговски обекти.

След добрите новини, споделени от кмета, се пристъпи към дългоочакваното награждаване на десетте най-добри спортисти за 2018 г. Поради равен брой точки на някои от състезателите в отделните клубове, почетната десетка бе в разширен състав. Кметът Иван Алексиев лично връчи наградите на отличниците, а именно:

  • Димитър Петров от Айкидо клуб „Поморие 97”
  • Веселина Хрусафова от Айкидо клуб „Поморие 97”
  • Кремена Ковачева от Спортен клуб „Атлет 2004”
  • Костадин Иванов от Общински хандбален клуб “Поморие”
  • Мирослав Коев от Общински футболен клуб “Поморие”
  • Мирослав Бонев и Емилия Джелебова от Клуб по спортни танци „Поморие”
  • Давид Абрашев и Гергана Велкова от Клуб по спортни танци „Поморие”
  • Борислав Митев от Спортен клуб по борба „Спартак”
  • Стефани Музакова от Общински младежки спортен клуб “Циклон”
  • Тодор Тузлуков от Общински младежки спортен клуб “Циклон”
  • Отборно за Пламен Божков, Валентин Мавродиев, Никола Иванов Румен Деляков и Тодор Тузлуков от Общински младежки спортен клуб “Циклон”

В рамките на церемонията тази година бе подкрепена и една лична кауза – тази на олимпийската надежда Стефани Музакова от Общински младежки спортен клуб „Циклон“. Благодарение на всичките си постижения до момента, Стефани е единственият поморийски спортист, който има реални шансове да събере необходимата квота за участие на олимпиадата в Токио през 2020 година, за това обаче са ѝ необходими средства и по-добри условия за подготовка. На специално поставена за целта видеостена подкрепата си към каузата дадоха Световната шампионка по борба Станка Златева и народният представител Ася Пеева. Всеки, който желае да помогне на Стефани да развее българския трибагреник в Токио, може да посети сайта ѝ https://www.stefanimuzakova.com и да се запознае по-подробно с инициативата.

Редом с уважението към всички талантливи деца и младежи, Община Поморие отдаде почит и към най-възрастния спортен деец в града – Стоян Йовчев. Стоманата, както всички го наричат, е на 86 години, но дори и след пенсионна възраст не се отделя от спортните среди. Това е и човекът, който преди всяко футболно първенство в Поморие плисва менчето с вода за кадем на отбора. Йовчев бе удостоен с приза „Рицар на спорта”, а наградата му бе връчена от директора на дирекция „ОКТХДС” Желязко Страволемов.

Отново бяха раздадени и плакети „Поморийска гордост”, които се присъждат на изявени спортисти от община Поморие, състезаващи се за други клубове. Атанас Атанасов – регионален експерт в Министерството на младежта и спорта награди отличените:

  • Иван Недев – състезател по тенис на маса
  • Ансамбъл по Художествена гимнастика с треньор Рада Вражева
  • Лъчезар Георгиев – бокс
  • Теодор Скумов – плуване

За „Треньор на годината” беше определен Георги Вражев от Спортен клуб по борба „Спартак”. Отличието бе връчено от председателя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, който използва случая, за да изрази и подкрепата си към кампанията на Стефани Музакова.

Емоциите от всички отличия приповдигнаха настроението, но за усмивките в публиката се погрижиха още: грациите от Ансамбъла по художествена гимнастика с треньор Рада Вражева; талантите от Клуб по спортни танци „Поморие“ с треньор Никола Абрашев и специалните гости от Boriana Dance, които омагьосаха зрителите с уникалното си светлинно шоу.