Конкурс за избор на управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД

Общински съвет – Поморие:

I. Обявява провеждането на конкурс за избор на управител и възлагане управлението на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, който да се проведе при следните етапи:

  1. Проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания и критериите за подбор;
  2. Оценяване на изготвена и представена от кандидатите бизнес програма за развитие на предприятието за целия срок на договора за управление;
  3. Провеждане на събеседване с кандидатите.

II. Определя следните изисквания, на които следва да отговарят кандидатите, за допускане до участие в конкурса:

  1. Да са български граждани или граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария;
  2. Да притежават образователно – квалификационна степен „магистър“ по медицина с призната специалност;
  3. Да имат най-малко пет години професионален опит в областта на изискуемото висше образование;
  4. Да не са поставени под запрещение;
  5. Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;
  6. Да не са лишени по съответен ред от правото да заемат длъжността Управител на публично предприятие;
  7. Да не са обявени в несъстоятелност като еднолични търговци или неограничено отговорени съдружници в търговско дружество, обявено в несъстоятелност, при което са останали неудовлетворени кредитори;
  8. Да не е бил член на управителен или контролен орган на дружество, съответно кооперация, прекратени поради несъстоятелност през последните две години, при което са останали неудовлетворени кредитори;
  9. Да не е съпруг/съпруга или лице във фактическо съжителство, роднина по права линия, по съребрена линия – до четвърта степен включително, и по сватовство – до втора степен включително, на управител или член на колективен орган за управление и контрол на същото публично предприятие;
  10. Да не заемат висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 – 35, 38 и 39 от Закона за противодействие на корупцията, да не са членове на политически кабинет и секретар на община;
  11. Да не извършват търговски сделки от свое или от чуждо име;
  12. Да не са съдружници в събирателни, в командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;

Забраните по т. 11 и т. 12 се прилагат, когато се извършва дейност, сходна с дейността на дружеството

  1. Да не са управители или членове на изпълнителен или контролен орган на друго публично предприятие;
  2. Да отговарят на други изисквания, предвидени в устава на дружеството;
  3. Да имат добра репутация.

Кандидат се счита с добра репутация, освен ако няма доказателства за противното и няма основателно съмнение относно добрата репутация на лицето. При оценяване на репутацията на кандидата се взема предвид информацията, която е на разположение на органа, упражняващ правата на общината и на комисията за номиниране, за извършване на оценката.

  1. Да не работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище и/или като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

      III. Определя следните документи, необходими за участие в конкурсите:

  1. Заявление за участие в конкурсната процедура, адресирано до Общински съвет – Поморие по образец;
  2. Автобиография в европейски формат;
  3. Собственоръчно заверени копия на документи за придобито образование, квалификация и специалност;
  4. Собственоръчно заверени копия на документи, удостоверяващи наличието на изискуемия стаж;
  5. Медицинско свидетелство за работа и свидетелство от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
  6. Декларация – съгласие за обработване на личните данни при подбор – по образец;
  7. Декларация, относно липсата или наличието на обстоятелствата по чл. 20, ал. 1, т. 3-13 и ал.3 от Закона за публичните предприятие – по образец;
  8. Писмена бизнес програма за развитието и дейността на търговското дружество за период от 3 години, изготвена в три екземпляра;
  9. Други документи, посочени по преценка на Общински съвет в решението.

     ІV. За участие в конкурсната процедура се подава заявление в деловодството на Община Поморие в срок от 30 календарни дни, считано от датата на оповестяване на конкурсната процедура на интернет страницата на Община Поморие, към което се прилагат два отделни плика с документи, както следва:

  1. Плик № 1 съдържа документи, удостоверяващи съответствието на кандидата с изискванията за участие и критериите за подбор, попълнени образци на документи и декларации, които са приложение към обявлението за конкурса;
  2. Плик № 2 съдържа бизнес програмата по чл. 50, ал. 2, т. 7 от Наредба № 10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност.

Пликовете се поставят в един общ запечатан плик, който се надписва с позицията, за която се кандидатства, наименованието на публичното предприятие, трите имена на кандидата, адрес за кореспонденция, електронна поща и телефон за връзка, а заявлението се завежда в специален регистър по реда на подаване на документите в деловодството на Община Поморие, като на всеки кандидат се предоставя входящ номер.

V. Третият етап от конкурса (събеседване) ще се проведе в зала №2 на Община Поморие на следващия работен ден след извършване на оценяването на бизнес програмата, начало 10 часа като може да продължи на следващия работен ден.

       VІ. Председателят на комисията за номиниране и провеждане на конкурсната процедура предоставя на кандидатите за участие в конкурсната процедура следните документи: годишен финансов отчет за предходните две години; информация за предходните тримесечия, за които има изготвени междинни финансови отчети; справка за дълготрайните материални активи по групи; структура на лечебното заведение; длъжностно щатно разписание на персонала; обобщена справка за изпълнение на договора с РЗОК за предходната година; утвърден образец на договор за възлагане на управлението или за възлагане на контрол.

       VІІ. До участие в конкурсната процедура за избор на членове на органи за управление/контрол на публични предприятия се допускат лица, които отговарят на изискванията на чл. 20, ал. 1 и ал. 3 и чл. 21, ал. 2 от Закона за публичните предприятия и на чл. 16, ал. 3 от Закона за лечебните заведения.

В срок до 7 дни след изтичането на срока за подаване на заявленията, комисията извършва проверка на документите от плик № 1, по реда на тяхното постъпване, за съответствие с предварително обявените изисквания и критериите за подбор и изготвя списък на допуснатите и недопуснати кандидати.

Комисията приключва първия етап от конкурсната процедура с протокол, който съдържа обстоятелствата по чл. 53, ал. 1 от Наредба № 10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност.

Информация относно допустимостта на кандидатите в различните етапи на конкурсната процедура се публикува на интернет страницата на Община Поморие /раздел „Обяви и съобщения“.

След подписване на протокола по чл. 53, ал. 2 от Наредба № 10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност се пристъпва към отваряне на плик № 2 на допуснатите кандидати, съдържащ бизнес програмата, като оценяването се извършва в 7-дневен срок.

До събеседване се допускат кандидатите, получили оценка на представената бизнес – програма не по – ниска от мн. добър 4,50.

Оценката на бизнес програмата се формира въз основа на следните критерии:

  1. съответствие с нормативната уредба;
  2. съответствие на формулираните цели и задачи с вида на публичното предприятие и с предмета на дейност;
  3. съответствие на разработения проект с обективното състояние на публичното предприятие;
  4. логическа структура на разработката.

Комисията приключва втория етап от конкурсната процедура със съставяне на протокол за допуснатите и недопуснати кандидати до третия етап, подписан от председателя и членовете на комисията.

В третия етап на конкурсната процедура – събеседване, комисията предварително формулира еднакви на брой и съдържание въпроси за всички кандидати по темите за събеседване, определени в решението на Общински съвет – Поморие за конкурса. Оценката от проведеното събеседване се формира въз основа на следните критерии:

  1. степен на познаване на нормативната уредба;
  2. способност да се планират и взимат управленски решения;
  3. административни умения, професионални и делови качества;
  4. комуникативни способности и организационни способности;
  5. способност за обективна преценка и представяне на адекватно разрешение на конкретен проблем.

Оценките, поставени от всеки един член на комисията се формират по шестобалната система, като най-високата оценка е отличен 6 при точност на оценката 0,25. Крайните оценки на комисията се формират като средноаритметично от оценките, поставени от всеки член на комисията на концепцията и проведеното събеседване, за всеки от критериите по чл. 53, ал. 6 и ал. 8 от Наредба № 10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност.

В 3 – дневен срок след провеждането на събеседването с всички допуснати кандидати, комисията за номиниране извършва крайно класиране на кандидатите, което се публикува на интернет страницата на Община Поморие, /раздел „Обяви и съобщения“/. Класират се кандидатите, получили средноаритметична оценка от концепцията и от проведеното събеседване не по-ниска от мн. добър 4, 50. За резултатите от проведената конкурсна процедура, комисията изготвя окончателен протокол, като определя кандидата, класиран на първо място и класирането по ред на следващите участници. Окончателният протокол в срок до 10 дни от провеждане на последното заседание на комисията се входира в деловодството на Общински съвет – Поморие за утвърждаване.

В 3 – дневен срок от влизане в сила на решението за утвърждаване на предложеното класиране, комисията обявява окончателното класиране на интернет страницата на Община Поморие /раздел „Обяви и съобщения“/.

Общински съвет – Поморие може да не утвърди протокола с предложеното класиране, като в решението посочва мотивите за това.

Участниците в конкурсната процедура могат да подават писмени възражения до Общински съвет – Поморие, чрез председателя на комисията по номиниране – в седемдневен срок, считано от датата на публикуваното от комисията крайно класиране на интернет страницата на Община Поморие. Когато възражението е основателно, Общински съвет – Поморие отменя предложеното класиране и възлага на комисията по номиниране да проведе отново конкурсната процедура от момента на установеното нарушение или взема решение за обявяване на нов конкурс.

В случай че утвърденият кандидат не отстрани несъответствие с изискванията на чл. 20, ал. 1 и ал. 3, чл. 21, ал. 2 от Закона за публичните предприятия и Закона за лечебните заведения преди сключване на договора за възлагане на управлението, се обявява нова конкурсна процедура.

В случаите, когато всички кандидати са получили обща оценка по-ниска от мн. добър 4, 50 или няма подадени заявления, Общински съвет – Поморие прекратява процедурата и обявява нова конкурсна процедура.

 

/ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА ЗАЕДНО С НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ СЕ ПОДАВАТ НА ГИШЕ № 1 В „ЦЕНТЪР ЗА АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ“, КЪМ ОБЩИНА ПОМОРИЕ, УЛ.“СОЛНА“ № 5, ГР.ПОМОРИЕ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *