Лозаро-винарският бранш заряза ритуално лозите в Поморие

Представители на лозаро-винарският сектор, официални лица и гости посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята в землището на Поморие.

Гости на събитието бяха Иван Алексиев – кмет на община Поморие, Димитър Горов – зам. изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Явор Жеков – член на УС на Българска стопанска камара, Пламен Янев – областен управител на обл. Бургас, Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара, Янчо Илиев – зам. кмет на община Поморие, Адам Адамов – председател на Общински съвет – Поморие, Ива Кусева и Никола Абрашев – общински съветници от Общински съвет Поморие, Васил Едрев – кмет на общ. Айтос и Христо Янков – изп. директор на „Черноморско злато АД“.

По време на традиционния ритуал по зарязване на лозите председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски пожела на гроздо и винопроизводителите една успешна година, плодородие и здраве през новата 2024 г. Той коментира, че изминалата година е била доста трудна, придружена с много дъждове, но и суша в неподходящото време. „Надявам се през тази година времето да бъде с нас и държавата да се включи в подпомагането, защото иначе целия бранш не ни чака нищо добро.“ Чорбаджийски призова за спешни мерки в посока на възстановяване на „Напоителни системи“ и облекчаване на условията за сондажи. Той напомни и за проблема с изравняването на субсидиите за сектора с тези в другите европейски държави, за да падне себестойността на гроздето и българските вина да станат конкурентоспособни на тези в чужбина.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев сподели, че за него е изключителна радост за втора поредна година общината да е домакин заедно с НЛВК и „Черноморско злато“ на празник по повод „Трифон Зарезан“. „Това партньорство, което правим в годините дава възможност качеството на виното, което правим в нашия регион да е на изключително високо ниво, но и завръщането на традиционните поморийски сортове Памид, Димят и Мускат.“

Празникът продължи с богата фолклорна програма, в която взеха участие Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“, фолклорен оркестър „Славяни“ и обичаната изпълнителка Нелина. За всички присъстващи, организаторите бяха осигурили вкусна скара и греяно вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *