Магията на театъра продължава в Поморие

На втория ден  на Младежкия театрален  фестивал „Сцена край морето 2023“ в Поморие се изиграха десет представления, жанрово различни. Имаше комедии, трагедии, драми. Имаше  куклени спектакли, за деца и за възрастни. С магията на театралната сцената и посланията, които носи,  десетте театрални трупи от Стара Загора, Първомай, Тръстеник, Варна, Радомир, Габрово ни показаха как да се учим да знаем; да правим; да живеем заедно; да се научим да бъдем.

Ето и имената на театралните трупи по реда на тяхното представяне на фестивала:

– ТС „Сияние“ към НЧ „Родина 1960“ гр. Ст.Загора, с художествен ръководител Росица Гюмлиева. Кукленият спектакъл „Трите прасенца“ по Братя Грим приобщи зрителите към  забавните приключения на трите малки прасенца и големия лош вълк.   След много перипетии те все пак разбират, че приятелството е най-важно!

-Театралният състав при СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ гр. Първомай, с художествен ръководител Теодора Кирякова  изигра „Таласъмът Тропалан“ от Янко Митев. Това е един  клас, който   играе театър и го прави с удоволствие, училище за пример   за широки образователни възможности и разгръщане на творческия потенциал на децата.

-ТФ „Междузвездни таланти към НЧ „Св. Кл. Охридски“ гр. Стара Загора, с художествен ръководител  Стефан Борисов, изигра веселата приказка „Ха да видим КОЙ-КОГО“ от Иванка Милева Даковска. На пръв поглед смешна, но в същото време  и сериозна приказка. Накара хората  в театралния салон на НЧ „Светлина 1939“ да се замислят толкова ли лесно се ядосват. Могат ли да контролират своите чувства. Колко  е важна емоционалната интелигентност.

-ЦПЛР „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора, с художествен ръководител  Светла Тодорова представи  „Бременските музиканти“ от Венцислав Асенов. В пиесата те поставиха значими въпроси. Какви са причините  за влошените взаимоотношения между хората, за   отхвърлянето?  Има ли свръхвзискателност от възрастни /родители, учители/ към деца и на каква база? Това свръхамбициозност ли е от тяхна страна и изисква ли единствено и само постижения, но на невъзможни неща?

-Самодейният театрален състав „Луди млади“ към НЧ „Неофит Рилски 1872“ гр. Тръстеник, общ.Долна Митрополия, с художествени ръководители Даниела Петкова  и Георги Атанасов, направи нов прочит на „Вражалец“ от Ст.Л.Костов. Модерна трактовка, с обвързаност с текста, изиграна с голямо желание и ентусиазъм, със 100% раздаване на енергия на сцената и най-вече с голямо желание да изиграят перфектно  ролите си. Така докоснаха зрителите, които проследиха този един ярък разказ за алчни, но закъсали за пари, които в крайна сметка се оказват жестоко измамен и ограбени.

-Театрално студио „Артист“ гр.Радомир, с  художествен ръководител Йордан Иванов представи драмата „Разкажи ми сънищата си“. Съвременна българска драматургия се създава рядко, а тази е и специално написана за  деца, което е похвално. Авторският спектакъл на Йордан Иванов постави много въпроси за размисъл като  този за доверителните взаимоотношения  между хората.

– Ярко присъствие на МТС „Шест плюс“ към НЧ „Ахрилов- Палаузов- 1861“ гр.Габрово на Театралния фестивал „Сцена край морето 2023“. Съставът, с  художествен ръководител Виктория Петрова представи комедийния спектакъл „Вражалец“ от Ст.Л.Костов. Комедия със съвременно звучене и актуална проблематика, завладява с ярки образи, много музика и ефектен финал.

-ТС „Сияние“ към НЧ „Родина 1860“ гр.Ст.Загора  представи кукления спектакъл „Блудният син“ от Росица Гюмлиева. Авторски спектакъл, със съвременно звучене за превенция на алкохол, наркотици и безсмислени забавления. С основно послание, че животът е ценен и се дава само веднъж. Изящните кукли бяха водени от седем кукловода от ТС „Сияние“ гр. Стара Загора- ученици от 7 клас

-Спектакъл, посветен на преодоляването на страха със силата на приятелството, бе пресъздаден от Детско-юношески театър „ Арти“ при Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ гр. Варна, с художествен ръководител Даниела Стойчева. Децата изиграха много артистично „Приключенията на тавана“ по великолепния текст на Рада Москова. Постановка и сценография- Даниела Стойчева. Музиката е на Александър Павлов.

– ЦПЛР „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора, с художествен  ръководител Светла Тодорова представи  „Хотел между тоя и оня свят“ от Еманюел Шмит. Много екзистенциален, много истински спектакъл- за живота. За това, че е ценен дар и трябва да се приеме , опази и да се подари живот.

Така завърши вторият фестивален ден на Театралния фестивал за деца и юноши „Сцена край морето”  в Поморие с цели 10 часа театър, с изиграни 10 великолепни постановки пред погледа на публиката, на журито на петнадесетото издание на фестивала, председателствано от Валери Еличов и специалния гост – проф. д-р Росица Йорданова. Организаторите от НЧ „Светлина 1939“ са в очакване на зрителите и в утрешния трети ден на фестивала.