Международна научна конференция БИОМАТ-2023 в Поморие

 BIOMATH-2023 е ежегодна международна конференция по математически методи и модели в биологичните науки, която тази година се провежда в гр. Поморие от 18 до 24 юни в „Гранд Хотел Поморие“. Конференцията е посветена на последните изследвания в областта на науките за живота, основани на приложенията на математиката и мотивирани от биологическите изследвания. Това често се нарича накратко Биоматематика. Тази конференция е мултидисциплинарен форум за изследователи, които развиват и прилагат математически и компютърни методи за изучаване на природни феномени във всички области от биологията, екологията, медицината, биофизиката, биохимията, фармакогенетиката, химиоинформатиката, биотехнологията, биоинженерството, науките за околната среда и т.н.

Конференцията беше открита днес (19 юни) в мултимедийната зала на конгресния център (Атриум) към „Гранд Хотел Поморие“ с кратко встъпително слово на професор Румен Ангелов, председател на Организационния комитет. В частност той обърна внимание на участниците в конференцията, че между научните доклади ще имат възможност да се запознаят и със забележителностите на гр. Поморие. След това той изказа благодарност за съдействието на ръководството на Община Поморие и лично на Кмета г-н Иван Алексиев. След това проф. Ангелов даде думата на г-н Алексиев. В своето приветствие към биоматематиците г-н Иван Алексиев подчерта, че математиката е фундаментална наука, на която се основават останалите науки и която е един от основните двигатели на прогреса. След това той обърна специално внимание на участниците в конференцията, че Поморие (Анхиало) е древен град основан преди близо 25 века и в който има редица интересни забележителности. Но освен това Поморие се развива като един модерен курортен и балнеологичен център с модерна инфраструктура, ново морско пристанище, исторически музей, музей на солта, художествена галерия и др.  Накрая Кметът на Поморие връчи на професор Р. Ангелов символичния ключ на града, като отбеляза, че „за математиците всички врати на Поморие са широко отворени“.

Конференцията се провежда традиционно от 1995 година и се поддържа от редица институти на Българската академия на науките: Институт по математика и информатика, И-т по микробиология, И-т по молекулярна биология, И-т по биофизика, Институт по невробиология, И-т по механика и др. Конференцията се поддържа също от редица университети у нас и в чужбина: Университет на Претория (Южна Африка), Университет на Варшава (Полша), Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, Пловдивски университет и др.,  а също и от Съюза на математиците в България.

Към конференцията се организира и школа за млади учени и аспиранти като за лектори са поканени видни учени от различни страни.

В конференцията участват над 100 учени от България и чужбина, като има представители практически от цял свят, които ще представят свои научни изследвания като доклади или в „постър-сесия“. А някои от участниците са идвали преди и на други математически конференции в Поморие.

Първата научна сесия беше открита със специален доклад от професор Ирини Дойчинова от Факултета по фармация към Софийския университет по медицина. Този първи доклад традиционно се посвещава на паметта на академик Румен Цанев, един от пионерите на молекулярната биология и биоматематическите изследвания в България.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в престижното списание European Communications in Mathematical and Theoretical Biology (Европейски комуникации по математическа и теоретична биология), съобщи професор дмн Николай М. Янев, член на Организационния комитет и почетен гражданин на Поморие