Между Агатополския епископ Йеротей и Константийския епископ Михаил ще се състои избор за нов Сливенски митрополит

Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия претенденти за нов Сливенски митрополит.

На състоялия се днес, 18 февруари, епархийски избирателен събор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първи тур за: Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей – 26 гласа, а на втори тур за Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил – 22 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели. Гласуваха 42 избиратели от седемте духовни околии, съобщиха от Българска патриаршия.

Всеки избирател взимаше от наместника Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бюлетина, подписана и подпечатана с печата на Сливенски епархийски съвет, както и празен плик, и се оттегляше в обособено място, където в уединение заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Сливен. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик – я пускаше в прозрачна запечатана урна и се подписваше в избирателния списък на гласувалите. Избирателите гласуваха по реда на списъка за регистрирация.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 42 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Агатополският епископ Йеротей, който е получил 26 гласа, Велички епископ Сионий получи 2 гласа, Знеполски епископ Арсений – 17 гласа, Белоградчишки епископ Поликарп – 2 гласа, Мелнишки епископ Герасим – 5 гласа, Смоленски епископ Висарион – 4 гласа, Константийски епископ Михаил – 11 гласа, Браницки епископ Пахомий – 8 гласа, Главиницки епископ Макарий – 7 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 2 гласа.

При втория тур листата не включваше вече избрания на първи тур епископ Йеротей и избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половината гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Константийски епископ Михаил. Гласове получиха и Знеполски епископ Арсений – 17 гласа, Белоградчишки епископ Поликарп – 1 глас, Смоленски епископ Висарион – 1 глас, Браницки епископ Пахомий – 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, които бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

На 24 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора.

В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 25 февруари – неделя, ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата епископи за Сливенски митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

И двата тура на изборите бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *