Местната коалиция на ЗНС с изявление за последното заседание на Общински съвет – Поморие

Във връзка с решенията на последното заседание на Общински съвет – Поморие от местната коалиция на “ЗНС” /ПП-ДБ, ИТН/ – Поморие получихме следното изявление, което публикуваме:

Сесия на Общински съвет Поморие – Истината за съгласуването на ПУП в центъра на града

На последната сесия на Общински съвет (ОбС) Поморие, се случи нещо, което за пореден път поставя под въпрос действията на местното управление и ролята на опозицията в защитата на интересите на гражданите.

Не бе прието решение за съгласуване на изменение на Подробен устройствен план (ПУП) в центъра на града – решение, което има значителна важност за бъдещето на района.

И докато кметът Алексиев отново направи опит да обвини опозицията за това развитие, е важно да се изяснят някои ключови факти, които той умишлено пропуска.

Ние, от коалиция ЗНС, досега сме се въздържали да влизаме в полемика и да отговаряме на многобройните медийни изяви на кмета, платени с данъците на всички ни.

Но вярваме, че гражданите на Поморие заслужават да чуят и двете страни, за да могат да направят информирано решение.

Истината в този случай е кристално ясна, и ние се основаваме на фактите.

  1. Заповедта на кмета се обжалва и не е влязла в сила

Заповедта на кмета, която стартира процедурата по изменение на ПУП, е обжалвана и в момента не е влязла в сила. Това е задължителен правен акт преди съгласуването на предложението в Общинския съвет. Следователно, от наша страна, каквото и да било гласуване по тази точка без наличието на влязла в сила заповед, би било преждевременно и в нарушение на законодателството.

  1. В предложението не става дума за продажба

Въпреки твърденията на кмета, в нито един момент от това предложение не става въпрос за продажба на имота. Ние от коалиция ЗНС категорично сме против продажба на общинска собственост в центъра на града, и това е позиция, която сме заявили неколкократно. Всички обвинения в противното са част от опитите на г-н Алексиев да заблуди обществеността.

  1. Конструктивно предложение от опозицията

На сесията предложихме гласуване „За“ съгласуването на разделянето, с условието, че решението ще влезе в сила едва след приключването на съдебните процедури и след като заповедта на кмета стане окончателна. Това предложение е видимо от записите на заседанието, но умишлено беше игнорирано от кмета. Целта му очевидно е да оклевети опозицията и да използва ситуацията за политически цели.

  1. Възможна продажба на разделеният имот

Удобно пропуснат е и фактът, че след като се раздели имотът, представляващ частна общинска собственост, също може да бъде продаден, което по никакъв начин не защитава общинския интерес.

Исторически контекст

Факт е, че още преди 13 години Общинският съвет е отказал продажбата на този имот, а през последните 12 години кметът Алексиев не е предприел никакви действия за разделянето на имота. Тогава остава въпросът – защо сега? Защо, след толкова години на бездействие, кметът решава да предприеме тези стъпки в момент, когато опозицията не му е подчинена?

Същевременно се говори за строителни проекти на съседен парцел, където е планирано изграждането на апартаменти, които вероятно ще бъдат продадени на по-късен етап. Това само по себе си буди сериозни съмнения относно намеренията на местната власт.

Предложение за прозрачност

Поради всички тези обстоятелства и с цел да се сложи край на демагогията и популизма, ние предлагаме на г-н Алексиев да се подложим заедно на детектор на лъжата. Тестът може да бъде заплатен от нас, тъй като според кмета заплатите на общинските съветници са „в ущърб на общинския бюджет“. Това е начинът да докажем кой говори истината и кой се опитва да манипулира общественото мнение.

Заключение

Ние от коалиция ЗНС сме тук, за да защитаваме интересите на гражданите на Поморие и да работим за прозрачно и честно управление. Призоваваме всички жители на града да бъдат информирани и да търсят истината отвъд политическите манипулации! Само така можем да осигурим бъдеще, в което решенията се взимат въз основа на факти и закони, а не на лъжливи обвинения и лични интереси.

 

Местна коалиция “ЗНС” /ПП-ДБ, ИТН/ – Поморие

1 коментар

  1. Дайте публичност на Договора от преди 13 години!
    Не виждам пречки за това.
    Когато натъртване “обществото”, то информирайте го,, иначе просто го употребявате. Надали обществото знае за съществуването на този Договор!
    Проблемът е приватизацията според Кмета? Така излиза, но да отговори кое е наложило това! Същото се случва, и сега!
    И, последно… Обществото трябва да осъзнае най-накрая какво е самоуправление! Не го ли стори, то сме загубени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *