Музикална среща с Йорданка Туджарова и Ваня Ангелска на Цветница

tudjarovaНа 25 април- големия християнски празник Цветница, Нова Академия за Млади Таланти ще представи два музикални филма за живота посветен на музиката във всичките й прояви.

Съоснователят на Академията и лауреат на национални и международни конкурси Светла Бъчварова (дългогодишен тонрежисьор и режисьор в БНТ) е избрала  най-ярките изяви от творчеството на двама български музикални педагози, теоретици, диригенти на хорове: Йорданка Туджарова и Ваня Ангелска.

Йорданка Туджарова е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София. Започнала е педагогическия си стаж като преподавател по солфеж и теория на музикалните елементи в СМУ „Панайот Пипков“ – Плевен, след което дълги години преподава в Националното училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” – Бургас. От 21 години е диригент на Дамски хор „Благовестие“ при храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в гр. Поморие. Тя е един от инициаторите на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть”, а от няколко години е и негов музикален директор.
Отличена е със “Сребърна лира” на СБМТД – София и с Грамота и плакет на Министерство на културата.

Ваня Ангелска е с над 30 години педагогически стаж като учител по музика в училище, съавтор на 10 учебника по музика за ученици от общообразователните училища в България.  През 2000 г става учител на годината в България. Съорганизатор е на националното музикално състезание Ключът на музиката.
Тя е създател и диригент на вокална група Децата на Севлиево, която е отличена в редица европейски конкурси, а през 2016 г. Европейската фолклорна и културна организация връчи своята специална награда на вокална група като най-добрата в Европа за последните 20 години.

Двата филма са дело на Светла Бъчварова и ще бъдат представени за първи път пред българската и чуждестранна аудитория.

Събитието с двете творчески личности  ще е онлайн на 25 април от 17:00 ч.

Водещи: Пенка Петросович и Николай Карамалаков