Над 200 ученици участваха в Националното коледно математическо състезание в Поморие

Над 200 ученици от 1-ви до 7-ми клас участваха в Националното коледно математическо състезание в Поморие през тази година.  Домакин за осми пореден път бе СУ „Иван Вазов“ – Поморие. Математическата надпревара се проведе за 26-ти път в България.

Ученици от СУ „Иван Вазов“ – Поморие, ОУ „Христо Ботев“ – Ахелой, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Каблешково и ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ Бургас мериха знания върху задачи, подготвени от Съюза на математиците в България, секция „Изток“.

По регламент, в състезанието участваха и деца от първи клас, чиято съобразителност и математическа мисъл се оценява чрез задачи, съставени от картинки и други познати за първокласниците елементи, съобразени с тяхната възраст.

За най-малките математическото състезание бе наистина много вълнуващо, защото това е първото състезание в живота им, преди да могат дори да пишат и четат“ споделят от екипа на СУ „Иван Вазов“ – Поморие и допълват „Коледното математическо състезание бе отлична възможност за деца от различни възрасти да покажат много творчество, комбинативност и знания“.

Грамоти и предметни награди на отличените малки математици бяха връчени на официална церемония на 14 декември в СУ „Иван Вазов“ – Поморие от директора на училището Иван Тенекеджиев.

Проявите, предвидени в Коледния календар на СУ „Иван Вазов“  – Поморие продължават с Олимпиада по математика на 15 декември, в която ще участват 60 деца от СУ „Иван Вазов“ и тридневен Коледен благотворителен базар в училището (от 17-ти до 19-ти декември).

На математиката като приоритетна наука ще бъде наблегнато и през следващата календарна година, когато СУ „Иван Вазов“ – Поморие ще бъде домакин на традиционните Великденско математическо състезание, Европейско „Кенгуру“ и състезанието по математика за 4-ти клас  „Знам и мога“.

collage