Нарушенията на изборите започнаха, подадоха сигнали за бомби

В рамките на първия час от старта на изборния ден има 6 сигнала за нередности при гласуването. Това заяви пред БНТ Калин Славов от Прозрачност без граници”, предаде КРОСС.

Оказва се че на някои места наблюдатели не са могли да влязат в секциите, друг сигнал е разкрил, че на наблюдател е записан номер на секция върху удостоверението, което ще му попречи да посети и други секции. Не се спазва правилото наблюдатели от една организация да бъдат само по един в секция, а са пускани по четирима. Почти половината от нарушенията са в София, което дава отговор на въпроса дали в провинцията е вероятно да се създадат по-сериозни проблеми, добави Славов. Подобни нарушения можеха да се избегнат при по-добра обучителна кампания, заяви представителят на неправителствената организация.

Има секции с повече от 1000 избиратели, тъй като се нарушава закона. Освен това КС направи експертиза, че повече от 936 човека не могат физически да гласуват в една секция. Наши наблюдатели ще посетят подобни секции, тъй като има дори секции, където трябва да преминат 2000 души, заяви Славов.

Институциите ангажирани в процеса с откритите бюлетини в Костинброд дължат повече информация. Така както е направен договора между МС и изпълнителя, бюлетините трябва да се намират в отделно помещение под контрол на възложителя на обществената поръчка, уточни Славов.

Два сигнала за бомби в изборни секции са получени снощи в София, каза на пресконференция комисар Милчо Енев, зам.-директор на ГД “Национална полиция” . Първият сигнал е получен на 11 май, около 20.45 часа на територията на Второ районно полицейско управление. Детски глас е съобщил за поставено взривно устройство на територията 101 СОУ „Бачо Киро” в ж.к. „Надежда” 1. Извършен е оглед на целия периметър, не са установени никакви съмнителни предмети и вещи. По случая е образувана преписка.

Вторият сигнал е получен почти по същото време снощи – около 20.50 часа в Трето районно полицейско управление. На телефон 166 отново детски глас е съобщил, че в 75 училище „Тодор Каблешков” в кв. „Факултета” има бомба. Произшествието е посетено от автопатрул, който не е констатирал съмнителни вещи и предмети. Установено е, че запечатването на училището не е нарушено.

Има жалба в Стара Загора, че е оказано въздействие, сплашване върху граждани. В ОД на МВР Стара Загора са викани лица, за даване на обяснения. Проверка е установила, че действията са в рамките на НПК и няма оказано въздействие върху самите граждани. Сигналът продължава да са проверява.

От политическа партия входираха жалба до РИК – Благоевград. Жалбата е във връзка с поставени агитационни материали на една от партиите в близост до избирателна секция №7 в град Банско. Агитационният материал се намира на по-малко от 50 метра от сградата, в която е изборното помещение.

Първият сигнал в изборния ден във Варненска област е подаден за струпване на гласоподаватели в 3 секции в квартал „Владиславово”, където е поискан втори параван. Жалбата се проверява. До момента в областта няма сигнали за купуване на гласове. В края на работния ден в събота РИК е била сезирана, че член на секционна комисия е изнесъл бюлетина от помещението.

В Шуменска област са подадени два сигнала за нарушения, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен, като единият е за продажба на алкохол. Междувременно около 07:00 ч. тази сутрин полицейски служител, който охранява секционна избирателна комисия в село Косово е получил информация, че на около 50 метра от изборното помещение има разлепени агитационни материали на политическа партия. Уведомени са СИК и кметът на селото, който е отстранил плакатите.

Районната избирателна комисия в Бургас в момента проверява два сигнала за изборна агитация. Те са в “Слънчев бряг” и в Несебър. Това каза председателката на комисията Елка Стоянова. В “Слънчев бряг” е сигнализирано за плакат на една от политическите сили, залепен близо до секционна комисия. Възможно е той да е останал от предишния ден. Сигнализирано е и за отворен клуб на една от партиите в Несебър. На него има лого на политическа сила. Партийният клуб е близо до секционна избирателна комисия.
Сигналът се проверява и ще бъдат взети мерки, каза Стоянова.

В Хасково от вчера постъпват анонимни сигнали за купуване и продаване на гласове в окръжната прокуратура. Информацията за незаконните действия е била подавана на тел. 112. Прокуратурата е проверила три сигнала. Според анонимните им податели е била извършвана търговия с гласове в ромските квартали в Харманли, Хасково и Свиленград. Извършените проверки не са потвърдили наличието на купуване и продаване на гласове, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Павел Жеков.

В предизборния щаб на една от партиите в Сливен е постъпил сигнал за нарушение в село Съдиево, Община Нова Загора. Там са били поставени агитационни материали на политическа партия в близост до СИК 38. За случая е подадена жалба в РИК – Сливен.