Летище “Бургас” затваря за ремонт

Летище “Бургас” няма да работи от 31 октомври до 30 декември, съобщава операторът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД на интернет страницата си. Причината за това е изпълнението на “мащабни инфраструктурни проекти” за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране. Ще бъде извършена пълна рехабилитация на 3 500 кв.м. участък от пътека за рулиране “H”, пълна рехабилитация на пътека за рулиране “А”, както и зоната до предварителен старт на пистата. Ще завърши и подмяната на системата за управление и контрол на светотехниката и оборудването на светлинните подходи.

Общата стойност на инвестицията на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД в посочените проекти е над 12 млн. лева.

На бургаското летище вече започнаха подготвителните дейности по проекта, които могат да се изпълняват без да оказват влияние на нормалната работа на летището. В момента се работи по светлинните подходи, системата за управление и контрол на светотехниката и се прави подготовка за започването на строителните работи по двете пътеки за рулиране.

Пътеките за рулиране “А” и “H” са най-дългите и най-използваните пътеки за рулиране на летище Бургас, и изпълнението на проектите е от ключово значение за работата на летището, допълва операторът.

Проектите са започнали през 2015 година с изготвянето на предпроектни проучвания от германската Spiekermann GmbH Consulting Engineers. Уточнява се, че проектите са съгласувани с Гражданска въздухоплавателна администрация и Ръководство въздушно движение, а избирането на периода за строителните дейности е коментиран с представителите на авиокомпаниите, които оперират на летището, пише Кросс. Времето, в което летището ще бъде ограничено за полети ще бъде използвано също и за извършването на редица дейности, чието осъществяване е невъзможно в условията на активна работа на летище, допълват от компанията.