На Международна конференция оцениха приноса на професор дмн Николай Янев

От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, проведе Международната конференция “Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от 30 държави.

За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие. Подробна информация за конференцията се намира на сайта на MDS2023.

В рамките на конференцията се проведе симпозиум на тема „Успехи на Стохастиката“,  посветен на съществените приноси в тази област на професор дмн Николай М. Янев, почетен гражданин на Поморие. Да припомним, че Стохастиката е математическа дисциплина, която обединява Теория на Вероятностите, Математическата статистика и Стохастичните процеси, както и техните многобройни приложения в другите науки и практиката.

Всъщност Стохастиката е съвременен фундамент на почти всички естествени и обществени науки, особено на такива като квантовата физика, статистическата физика и др. В основния си доклад на симпозиума професор дмн Марусия Славчова-Божкова представи основните направления и резултати на проф. Янев в областта на разклоняващите се стохастични процеси, както и неговото професионално развитие като учен-изследовател в Института по математика и информатика към БАН, както и като преподавател във Факултета по математика и информатика към СУ “Св. Кл. Охридски“. Той е автор на 150 научни статии, една монография и 3 глави в колективни монографии на английски език в престижни издателства в чужбина, както и на 3 учебника за студенти и аспиранти. Бил е научен ръководител ма дипломанти и 8 успешно защитили докторанти. Сред учениците на проф. Янев има трима професори, двама доктори на математическите науки, двама доценти и трима асистенти. Създадената по този начин научна школа има световен принос, признание за което е организирането и успешно провеждане на Първи световен конгрес по разклоняващи се стохастични процеси във Варна през 1993 г.

Разклоняващите се процеси се прилагат като модели, описващи динамиката на важни природни явления, като например, ядрените реакции (в ядрената енергетика), клетъчната пролиферация (развитие) в нормални и ракови тъкани, биологични популации, епидемиологични процеси, демография, икономика, финанси и др.

Освен това проф. Янев е бил организатор на десет международни научни конференции, последните 5 от които са проведени в гр. Поморие, с любезното съдействие на Общината и лично на кмета г-н Иван Алексиев. Благодарение на това в гр. Поморие се организираха още няколко международни научни конференции, като по този начин се развива едно ново направление – „научен туризъм“.

В изнесения от проф. Янев доклад на симпозиума бяха представени някои от основните направления и резултати, получени по време на 50-годишната му научна дейност в областта на Стохастиката и публикувани в най-престижните международни журнали, често в съавторство с негови ученици или колеги от чужбина. Една част от тях изнесоха доклади на симпозиума, в които бяха подчертани така осъществените научни колаборации. Бе отбелязано също, че проф. Янев е „Доктор Хонорис Кауза“ на Университета на Екстремадура в Испания и „Доктор Хонорис Кауза“ на СУ “Св. Кл. Охридски“. Той е също избран за член на Международния статистически институт.

Беше посочено още, че проф. Янев е активен сърфист в знаменития ветроходен клуб „Поморие“, където са израснали няколко поколения републикански и балкански първенци, а също европейски шампион и олимпиец. А той самият е известен като „най-добрия сърфист сред математиците и най-добрият математик сред сърфистите“. Та във връзка с наближаващата му 80-годишнина (30.11.2023), колегите му пожелават да продължава все така успешно научните си и спортни дейности.

Професор дмн Марусия Славчова-Божкова