Никулден в Поморие /видео/

С тържествена литургия, литийни шествия, водосвет и хвърляне на венци в морето Поморие отбеляза Никулден. По традиция в храмовете „Свето Рождество Богородично”, „Преображение Господне” и манастир „Свети Георги Победоносец” събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца – покровител на морето Св. Николай Чудотворец.
Пред Старото казино беше осветен рибен курбан и рибни ястия, които бяха раздадени на всички присъстващи. В последвалото Литийно шествие до параклиса „Св. Николай“ се включи и кметът Иван Алексиев, където също бе осветен рибен курбан и рибни ястия приготвени от поморийските рибари. По пътя на хелинга свещеници осветиха рибарските лодки. В памет на загиналите моряци и рибари бяха хвърлени венци в морето от кмета и от секретаря на общината  Тони Митев.
Пред параклис „Св. Никола” в стария град отец Петър пожела на всички рибари Бог да благослови ръцете и уменията им и да се множи улова, а Св. Никола да бди над морския град. В краткото си словото той поздрави всички именници и най-вече Николай Алексиев – ктитор и църковен настоятел на храм „Преображение Господне 1756”, направил ремонт на църквата с лични средства.
Кметът на Поморие също отправи към рибарите своите благопожелания за здраве и успешен улов.
След богослужението присъстващите се подкрепиха с почерпка, подготвена от рибарите.

nikulden

nikulden(1)