Нова книга на академик Черньо Чернев

%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82_12_korica-1В  навечерието на Рождество Христово, един от най-големите и обичани християнски празници, излезе от печат най-новата, 12-та  по ред, книга на нашия съгражданин академик Черньо Чернев – „СКРИТАТА РЕАЛНОСТ-ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНИЯ  КОНСТАНТИНОПОЛ”.

Тя е плод на многогодишни научни изследвания за християнството, която е основната тема на автора във всички негови книги. Един невероятен калейдоскоп за отминали събития, факти, легенди и загадки за историята на този град, който е бил столица на три империи- Римска, Византийска и Османска.

Още в първите страници авторът подсказва, като лична изповед за мотивите си да бъде написана тази книга: „ Големият урок, който трябва да научим от ветровете на промяната е, че ценен е онзи човек, който може да каже истината, когато я види, а не предпочита да живее в комфорта на измисления свят. И да си спомним думите на великия Гьоте, че човек вижда толкова, колкото знае”.

Като мое верую в съзнанието ми са записани словата на блажения Августин преминали през вековете: „До всеки връх има няколко пътеки. Праведните избират най-трудната, тази на идеалите, морала и честността. Тези, които изберат заобиколните, лесните пътеки, рано или късно се сгромолясват там”.

„Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Константинопол. Запомнете това много добре – в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя …наречена през ХVІ-ти век Византия. Не можем да пренебрегнем факта, че не само града е тракийски, но и това, че траки имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване. Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи”.

Впечатляват от първи прочит  огромните 450 страници с 128 цветни снимки в които отделните глави са над 100, а цитираните библиографски източници още повече. Несъмнено е положен огромен труд, анализи и изводи подсказващи усета на автора да разкрие част от многовековните тайни и загадки на древния Константинопол. Личните му участия в научните експедиции, включително октомври 2017 г. с приложени автентични доказателства увличат читателите, докосвайки се до неразкритите все още тайни. И въпросите които вълнуват учени от цял свят.

Официалното представяне на книгата ще бъде в Истанбул, Република Турция по време на откриването на ремонтираната българска църква „Св.Стефан” на 7 януари 2018 г.  На тържествата ще присъства българска делегация начело с министър председателя Бойко Борисов и българския патриарх Неофит. Очакват се над 1000 гости между които и турския президент Тайп Ердоган.

Нашия съгражданин има официална покана от генералното консулство на България, като е предвидена нарочна среща в българската Екзархия пред церемонията с председателя на българското църковно настоятелство г-н Васил Лиязе. На която той ще подари своите авторски книги отпечатани до сега за библиотеката на Екзархията.

%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%ba
Сензационно! Енергията върху владишкия стол е непонятно.