Нови мерки в Поморие и цялата Бургаска област: Маските задължително на открито, Вечерен час за лица под 18 г. възраст

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров издаде заповед за нови противоепидемични мерки на територията, заради рязкото увеличение на случаите на COVID-19. В последните 14 дни новозаболелите са 890 на 100 000 души население. Заповедта на д-р Паздеров влиза в сила от 18 часа на 24-и март до 31-ви март.

Ето мерките:

– Задължително носене на защитни маски за лице, по начин, осигуряващ покриване изцяло на носа и устата, в открити и закрити обществени места. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.

– Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито, в това число национални и международни спортни състезания.

– Преустановяват се посещенията на пазари, тържища и базари, с изключение на тези от тях, които са постоянно действащи и регистрирани само за хранителни стоки.

– Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито /изложения, фестове, фестивали, събори, панаири, празници, базари, битпазари, временни пазари и други подобни/.

– Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер на открито и закрито /сватби, кръщенета, погребения и други/ с присъствието на повече от 10 човека /без оглед на тяхната възраст/.

– Не се допускат на обществени места за времето от 20:00 часа до 06:00 часа лица под 18-годишна възраст без придружител (родител, настойник, попечител или друго лице, полагащо грижи за малолетния/непълнолетния).

– Да се създаде организация и осъществяване на постоянен контрол в местата, предназначени за обществено ползване, от страна на местната власт и органите на МВР относно недопускане на струпване на хора и спазване на мерките за физическа дистанция, както и контрол относно носене на защитни маски по начин, осигуряващ покриване изцяло на носа и устата.

– Преустановява се провеждането на планов прием, планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

– II. На основание чл. 63., ал 9 от Закона за здравето възлагам на кметовете на общини в Бургаска област на директора на ОД на МВР – Бургас да създадат необходимите условия за изпълнение на въведените мерки и да организират осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените с настоящата заповед мерки, в съответствие с правомощията си по чл. 209а, ал.3 и ал.4 от Закона за здравето.

III. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на РЗИ-Бургас.

IV. Настоящата заповед отменя заповед N РД -01-37/10.03.2021 на директора на РЗИ-Бургас.

V. Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Бургас.

VI. Настоящата заповед да се съобщи на Областния управител на област Бургас, на директора на ОД на МВР – Бургас, на директора на РЗОК-Бургас, на директора на ОДБХ-Бургас, РК БЛС – Бургас, на кметовете на общини в област Бургас и на ръководителите на лечебни заведения в област Бургас за сведение и изпълнение.

VII. Контрол по изпълнение на настоящата заповед възлагам на кметовете на общини в област Бургас, на директора на ОД на МВР – Бургас, на директора на ОДБХ-Бургас, на служителите на дирекция „Надзор на заразните болести”, Дирекция „Обществено здраве” и Дирекция „профилактина на болестите и промоция на здравето” при РЗИ-Бургас.

VIII. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на РЗИ – Бургас пред съответния административен съд по реда на АПК.

На основание чл. 63, ал. 11 от Закона за здравето настоящата заповед подлежи на предварителни изпълнение. Оспорването й не спира нейното изпълнение.

Д-р Георги Паздеров

Директор на Регионална здравна инспекция – Бургас

Заповедтта тук!