Обновени по проект са СУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев” и 4 жилищни сгради в Поморие

СУ “Иван Вазов” и ОУ “Христо Ботев”в Поморие вече ще посрещат учители, ученици и родители в обновени, топли, уютни и още по-приветливи сгради. Двете училища бяха санирани с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, която се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Община Поморие кандидатства и бе одобрена за внедряване на мерки за енергийна ефективност не само в двете просветни институции, но и в още 4 многофамилни жилищни сгради.

Официалното откриване по реализираните проекти се състоя днес в двора на училищата в присъствието на кмета Иван Алексиев, председателя на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кмета Янчо Илиев, директори и педагогически специалисти, съобщават от пресцентъра на Община Поморие. В резултат на извършените проектни дейности не само бе обновен сградния фонд, но беше поставена нова дограми, беше извършена подмяна на осветителните тела, направена бе топлоизолация на покрив, външни стени и подове, а за хората с по-специални потребности бяха подобрени и условията за достъпна среда.

„Щастлив съм, че в навечерието на новата учебна година завършихме един много важен проект за нашата община и за нашия град, а именно внедряване на мерки за енергийна ефективност в още две училища и 4 жилищни сгради. Така бе завършен цялостният цикъл по енергийна ефективност в учебните заведения на територията на града. Това, което виждаме днес, всъщност е резултат от един дълъг път от изготвянето на предложение, непрестанно водене на комуникация от експертите ни в отдел „Управление на проекти”, избор на изпълнител, контрол и реализация. Благодаря на всички, участвали в осъществяването на проекта. Признателен съм и на учителите за това, че имаха търпение, въпреки създадените неудобства по време на ремонтните дейности.”, каза кметът Иван Алексиев. Той информира, че има още два изготвени проекта, по които се очаква финансиране: за облагородяване на училищния двор в СУ „Иван Вазов” и за изграждане на нови класни стаи на мястото на съществуващите бараки в двора на ОУ „Христо Ботев“.

Тази година в СУ „Иван Вазов” ще бъде разкрита още една паралелка за прием на ученици след 7 клас – също голямо постижение за учебното заведение. Директорът Петя Казакова с радост разкри някои от новостите, които ще посрещнат възпитаниците на 15 септември, а именно: прекрасна библиотека, фитнес зала и модерен кабинет по предприемачество. „Ние направихме своята сметка – до тук сме спестили 18 % от горивото, предвидено за обезпечаване на отоплителния сезон. Това, спестеното, ние го влагаме в тези полезни придобивки и във вътрешни ремонтни дейности. Благодаря за грижата на Община Поморие, защото дядо Вазов е прав, че училище се гради „не само с камъни и дърве”, но днес 2022 година, 21 век, то се гради преди всичко с професионален екип, но и с камъни и дърве, и със саниране!”, с усмивка сподели г-жа Казакова.

Директорът на ОУ „Христо Ботев” Петка Златинова също с усмивка приветства всички в двора на ръководеното от нея учебно заведение. Като част от мерките за енергийна ефективност там беше саниран и физкултурният салон. „Това събитие е дълго чакано от всички нас. Радваме се на съвременна сграда, в която нашите ученици ще учат, защото те са бъдещето и е изключително важно за нас те да се чувстват добре и да бъдат спокойни. Така и ние ще можем още по-добре да им предадем своите знания и умения.”, каза г-жа Златинова.

Жилищните блокове 9 и 11 по ул. Солна, както и 13 и 14 в кв. Свобода, които са част от двата приключили проекта, също са с нов облик, не само отвън, но и отвътре: при тях е поставен 5-камерен PVC профил с двоен стъклопакет, с ниско емисионно външно стъкло; подменени са вратите за достъп до полуподземното ниво с пожароустойчиви; стълбищните клетки вече разполагат с ЛЕД осветление и датчици; топлоизолирани са подове и стени, а покривът освен топло- е и хидроизолиран, като е изградена и мълниезащитна инсталация.

Реализацията на тези проекти е още една стъпка на Община Поморие в целенасочената ѝ политика за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, както и към подобряване стандарта и условията за живот на местното население