Образувани са 16 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаски регион

kaloyanovОбщо 16 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаски регион са образувани до момента от началото на специализираната полицейска операция, стартирала преди две седмици, съобщи на нарочен брифинг днес Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Най-голям е броят им в община Бургас – 8, следвана от общини Несебър, Руен и Средец – 2, Камено и Карнобат – 1.

Старши комисар Калоянов заяви, че ОДМВР – Бургас провежда редица мероприятия и полицейски операции по предотвратяване и установяване на контролиран вот. Усилията на полицията са насочени за идентифициране на лица, които възнамеряват да търгуват с гласове. Освен образуваните досъдебни производства, са извършени проверки на рискови занятия, на къщи за отпускане на микрокредити с оглед постъпили данни за въздействие върху длъжници и опрощаване на част от кредити с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат, извършени са проверки на заложни къщи, търговски обекти, доставящи хранителни продукти на вересия, за които има данни, че е възможно да бъдат манипулиран вота на получателите им. Според старши комисар Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от 40 и 100 лв.

През последната седмица след съвместна проверка на полицията и НАП в бургаския квартал „Победа“ се е стигнало до запечатване на шест търговски обекта.

„Извършен е подробен анализ по отношение снабдяването на дърва за огрев на населението, като са идентифицирани местата, където част от гражданите още не са ги получили и са изследвани причините, поради които това още не се е случило. Освен обективните причини / времето и затруднения по отношение на дърводобива/, установихме и случаи, в които е възможно снабдяването да бъде продиктувано от това да се осъществи натиск върху хората за контролиран вот. Установихме някои практики – обещания за разплащане преди или в изборния ден, както и непосредствено след това. Формата е най-различна – парични средства, хранителни продукти, опрощаване на вноски по кредити или версии и т.н. Много активни са нашите действия, те ще продължат и през следващата седмица и през изборния ден, за да може максимално да се ограничи това явление“, добави старши комисар Калоянов.