Община Поморие ще получи приз за добро управление

С работата си, насочена към успешното прилагане на принципите за добро демократично управление, качество на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнението на публични политики, община Поморие ще получи европейския приз „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво”. Призът е част от стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Той разглежда доброто управление като многостранна концепция, обединяваща 12 принципа, насочени към демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Община Поморие е сред администрациите, които спазват всички тези принципи, заради което получава одобрение за присъждане на Етикета.

Кандидатурата на общината обхваща периода от началото на 2012 г. досега, като беше попълнен еталон за самооценка по 12-те принципа с приложен доказателствен материал за тяхното прилагане по всички показатели. Администрацията представи и други добри иновативни практики, които прилага в местното самоуправление, сред които откритите оперативки на кмета Алексиев, които се провеждат всеки понеделник и се излъчват на живо на уеб сайта на общината; Живото излъчване на Заседанията на Общинския съвет; Обществените обсъждания, които се организират по всички значими въпроси, свързани с развитието на общината; Успешното взаимодействие с представителите на местния бизнес и специалисти в различни области, също са част от ефикасните методи за осигуряване на плурализъм в управлението. Кандидатурата на община Поморие беше разгледана и оценена от Комисия от независими експерти, определена от Съвета по децентрализация на държавното управление към Министерски съвет и назначена със заповед на министъра на регионалното развитие, който е и председател на Комисията. Беше направено и представително анкетно проучване сред гражданите на общината от независима организация, назначена от Секретариата на Комисията.

„Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво” ще бъде връчен на кмета Иван Алексиев на официална церемония на 14 октомври 2013 г. Срокът на валидност на приза е до 2015-та година.

„Това е доказателство, че цялостната политика на управление на община Поморие е насочена към прозрачност, към взаимодействие с гражданските структури и върховенство на закона. Моделът на работа в общинската администрация изцяло се ръководи от европейските практики за местно самоуправление и получаването на Етикета е признание за нашия труд в тази насока. Непрекъснато се стремим към модернизация, затова съответствието със световните и европейски стандарти е решаващо за работата на общинската администрация. Сертифицирането по ISO 9001:2008, с което бяхме удостоени през февруари тази година, и получаването на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво, не са просто награди за напредъка, който сме постигнали, а гаранции, че и занапред ще спазваме европейските принципи в управлението.” – така кметът Иван Алексиев коментира одобрението на община Поморие за получаване на европейския приз.

Пресцентър на Община Поморие