Отвори врати уникален църковен музей в поморийския манастир

След дълги перипетии около реализиране идеята на игумена на поморийския манастир „Св.Георги Победоносец” архимандрит Иеротей за експониране на църковна утвар, която е част от близо 250 -годишната история на манастира, отвори врати нова изложбена зала. Тя е разположена в партерния етаж на светата обител.

Многобройните гости на единствения действащ по българското Черноморие мъжки манастир някак неусетно се потапят в една друга атмосфера, съхранила оригинални църковни пособия и отделни фрагменти от бита на населението от община Поморие.

В полумрака, сред автентична обстановка причудливо се осветяват отделните експонати, създавайки неотразимо впечатление у посетителите. Експонатите се държат зад специално създадени за целта стъклени витрини, далече от хорската съблазън и надежно защитени със съвременна охранителна система.

Първите стъпки по създаване на уникален църковен музей са налице, идеята само по себе си е достойна да заеме своето място, като център за християнско образование. Представената експозиция под надслов „Християнската култура по Южнобългарското Черноморие” привлича вниманието на туристите от страната и чужбина.

Амбициите на докторанта по богословиe архимандрит Иеротей заслужават адмирации по реализацията на неговото богоугодно дело. Знаем, че християнството е основата на българската държавност и невидимата нишка съхранила онези добродетели, върху които се крепи съвременна България.

С тази това културна придобивка в Поморие  манастирът, наред с провеждането на неделно училище, се утвърждава като активен християнски център.

man._Muz