Отличиха кръводарители за пример, между тях е поморийката Ива Кусева

15 кръводарители за пример бяха отличени днес от БЧК-Бургас и УМБАЛ Бургас. Събитието е традиционно, посветено е на Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес. Всяка година на тази дата Отделението по трансфузионна хематология благодари на онези, които със своята кръв спасяват човешки живот. Грамоти получиха както редовни кръводарители, които идват тук няколко пъти в годината, така и дарители, които са организирали акции и са привличали и други към каузата.

Сред отличените е Ива Кусева, общински съветник от Поморие, която дари кръв и днес. Тя е сред младите и нови кръводарители. За последната година е дарила 4 пъти кръв. Когато е решила да се посвети на тази кауза, е била върната, защото няма нужните килограми. “Качих килограми, поддържам и специален хранителен режим, за да бъда винаги във форма да дарявам”, сподели тя.

Започнала е да дарява кръв след прекаран ковид, за извличане на плазма за лечение на болни от вируса.„Оттогава реших винаги, когато мога да дарявам кръв. Чувствам удовлетворение и гордост, че съм помогнала,  дори на непознати.  В началото не дарявах от някакво притеснение, страх, но видях, че няма абсолютно нищо страшно. Дори се чувствам по-добре физически”, каза поморийката и призова повече хора да се включат.

“Мисия на Червения кръст е да организира повече хора да бъдат кръводарители и да спасяват човешки живот. Днес ние се прекланяме пред всички вас и вашата готовност да помагате”, каза Виолета Радева, председател на БЧК-Бургас. Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология посочи, че въпреки увеличения брой на дарителите, нуждите от кръв също нарастват, затова всички дарители заслужават благодарност.

Сред отличените са още Аделин Симеонов, който организира мащабна кръводарителска акция в цялата страна, за да помогне на свой близък. Хората, които участваха в нея, осигуриха кръв за десетки пациенти на бургаските болници. Активни дарители, но и организатори на акции са Пламен Янев, зам.-областен управител, и Тихомир Янакиев – кмет на Община Созопол.

Общественикът от Созопол Христо Бардуков, юристът и дългогодишен председател на РИК-Бургас Елка Стоянова, “Мисис Бургас 2018” Вержиния Иванова, PR-експертът Кристина Божинова също бяха отличени като активни дългогодишни безвъзмездни кръводарители. Грамота получи и Олександра Якимчук, която организира акция сред украинските бежанци в Бургас. “Благодаря за възможността да участваме в тази акция и да дадем нещо от себе си в знак на благодарност към България и българския народ, които ни помагат в тези трудни времена”, сподели тя.

Специални благодарности получи Костадин Вътев, чиято рядка кръвна група се използва за децата, нуждаещи се от редовно кръвопреливане, шофьорът на линейка Любомир Джонев, Донка Диамандиева, Миглена Георгиева и Страхил Стоянов. А Наталия Проданова беше довела и дъщеря си – за да предаде мисията и на бъдещите поколения. След церемонията част от наградените останаха, за да дарят кръв и днес.

Желаещите да дарят кръв в УМБАЛ Бургас през изминалата 2021 г. са били 9649 души. От тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително преобладават мъжете – 6144 срещу 1609 жени, но във възрастовата група над 55 жените започват да доминират. Близо 3200 души са дарили за първи път. Редовни кръводарители, които идват няколко пъти годишно, са 57 души. 407 са дарителите под 20 г., а 81 – над 60 г.  За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, която е изцяло оползотворена за пациенти на бургаските болници.