Официално е представена новата скулптурна композиция до Музея на солта

В пространството до Музея на солта и Посетителския център „Поморийско езеро“ вече е поставена скулптурна композиция на грациозното водно конче, наречено тъмно смарагдово водно шило. Редкият вид е включен в Червената книга на България и създаването на артистичната интерпретация бе реализирано чрез съвместен проект на Община Поморие и Българска фондация Биоразнообразие. Изработката е дело на скулптора Теодор Даскалов, а автор на идейната концепция е творецът Милчо Талев.

„Смятам, че тази скулптура няма да има само ролята на атракция, а ще насочи вниманието и към опазване на природата и нейните обитатели.“, коментира Талев в рамките на днешното официално представяне на композицията.

На представянето присъства и екипът от Българската фондация Биоразнообразие, който в последните няколко години работи по проекта „Живот за Поморийската лагуна“. От разказа на природозащитника и член на фондацията Радостина Ценова стана ясно, че Поморийското езеро е сред малкото места в страната, където може да се срещне застрашеното водно конче. Целта на скулптурата е тя да допринесе за популяризирането на вида и на природозащитните каузи.

„Изкуството и природата могат да се съчетаят под различни форми. Много се радваме, че Общината прие идеята ни за създаването на тази скулптура, защото Поморие е известно със своето езеро, с калта, с лугата и с многобройните видове птици. И ако рибарките, саблеклюните и кокилобегачите лесно може да се наблюдават, то тъмното смарагдово водно шило е вид, който трудно може да бъде видян от обикновения човек. Но е вид –  емблематичен и показателен за това какво е състоянието на една влажна зона. Тук той се среща в изобилие, за разлика от много други места в страната.“, каза още Ценова.

Предстои да бъде поставена табела с QR код и повече информация относно водното конче.