Патронен празник на храм “Рождество на Пресвета Богородица”

На 8 септември се е родила Дева Мария и православната църква чества Малка Богородица. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.

Празник има и храм “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие. От 9.00 ч. на 8 септември 2013 г. ще бъде отслужена Света Литургия от Негово  Високо Преосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий в поморийския храм.

Едно от песнопенията на празника:

Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дарува нам живот вечен.