Поетична вечер в НЧ“Светлина 1939“ гр. Поморие на 1 март

На 1-ви март 2024 г., от 18.00 ч. в Арт залата на НЧ “Светлина 1939“ гр. Поморие ще бъдат представени„Паралелните поети“ – Татяна Йотова и Веселин Веселинов.
Татяна Савова Йотова (1961) е родена в град Айтос.
Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ (Българска филология и Педагогическа психология). Учител по Български език и литература, творец бард, ръководител на Школа за слово, мелодия, театър „Генгерче“.Работи в СУ „Христо Ботев“, Айтос.
Автор на 16 поетични книги, сред които – “Капризни разпятия”, “Божури в снега”, “Кафето предстои”, “Живата Странджа” и др. Отличена е за поезия в национални и международни конкурси:
“Никола Вапцаров”, Благоевград, “Любовта…”, “Биньо Иванов”, “Горчиво вино”, “Огърлица от разЛОМени слова”, “Новият Добри Чинтулов”, “Кръстьо Хаджииванов”, “Моят храм в 185 думи” и др.
Автор е и на сценарии за театрални пиеси за деца и за възрастни. В екип с Хайгашод Агасян създават десетки песни за деца и поп изпълнители. Песни по нейни текстове има в учебници и в репертоара на популярни изпълнители, а издадените ѝ албуми с авторска музика са два – “Закъсняла молитва” и “Песента на токчетата”.
С множество награди от педагогически, литературни, бардовски, театрални фестивали – национални и международни, сред които: от Бургас и морето“, 2019, 2020,2023 г; „Есенни щурци“; „В полите на Витоша“;
„Небесни меридиани“; „Стоян Дринов“; „Каунь“;
Учител на годината за 2015 година; Публикува в печатни и електронни издания;
Член е на СБП и на Бургаската писателска общност.
Веселин Янков Веселинов е роден е на 8 юни 1989 г. в Сливен. Завършва Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в родния си град, където е обявен за литератор на випуск 2003/2008.
Бакалавър по психология, а по-късно и магистър по клинична и консултативна психология.
Обучава се в докторска програма на СУ „Св. Климент Охридски”. Негови научни статии са помествани в годишници на университета. Преподавател по философски цикъл и английски език в София.
Печели I място в есеистичното предизвикателство на LoveTheater.bg на тема „Ролята на зрителя в театъра днес” през 2017 г., както и голямата награда за социална поезия в Десетия национален конкурс на името на Никола Вапцаров за творбата „Лепрозориум”.
През 2020 г. е удостоен със специално отличие в конкурса „Млад разказвач”, организиран от Бургаската писателска общност и община Бургас в памет на Атанас Радойнов, за разказа „Азалия“; С трета награда в Международния конкурс за поезия „Лирични гласове” за стихотворението „Надреални светове” (почит към символистите Яворов, Лилиев и Ясенов); С приз за млад автор в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша”;
Със специална награда на Съюза на българските писатели за произведението „Натрапчиво” в шестото издание на литературния конкурс за студенти „Георги Черняков”; С първо място в раздел „Поезия” в конкурса на община Сухиндол „Яна Язова – Христо Смирненски” за лиричното творение „Нощ”.
Почетен е за отлично представяне с есето си „Защо съм учител” от Издателска група „Просвета”, с трета награда в конкурса за учители „Когато си най-тъжен, най-злочест…” (категория поезия), посветен на 86-ата годишнина от рождението на Дамян Дамянов;
С номинация в Шестия национален конкурс за млади поети „Георги Давидов” – Шабла.
Участва в Майски срещи на славянските творци „Свято слово” в Бургас и в подкаста „Човек от обществото”; През 2021, бива предложен и за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” на община Карлово.
През същата година става първи в поетичните конкурси „Усещане за любов” (със „Съмва се”), „Ева” (с „Тя”) и „Чудото на живота” (със „Сезони на детството”) и трети в „Хоризонти на любовта” (с „Вечно разминаване”) и „В полите на Витоша” (с „Да съм”).
Получава и четири II-ри награди за поезия:
-в 43-о издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев” в Шумен;
-в националния конкурс за студенти „Словото и диалогът” във Велико Търново,
-в Националния литературен конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” в Панагюрище;
-в „Аз, глас и съвест на епохата” в Севлиево.
Лауреат е на петнадесетия национален конкурс на Фондация „Св. Климент Охридски” с творбата си „Училище за поети”; в „България започва от сърцето” на Съюза на българските творци и съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и в Литературния конкурс на ДБ – Ямбол по повод Деня на будителите – 1 ноември с публицистика, посветена на Васил Левски.
Публикува в списанията за литература и изкуство „Кула”, „Нова социална поезия”, „Картини с думи и багри”, „Подслон”, „Нова Асоциална Поезия”, „Парадигма”, „Дерзай // Dare-Zine” и „Литературен дизайн”, във вестниците „Музи в залива”, „Teen`s paper”, „Литературен глас” и „Еволюция”, в електронните пространства „Отвъд кориците”, „Литературен свят”, „TetraDkaTa”, „България без край”, „Литературен клуб” и e-lit.info, както и в алманасите „Огнище”, „Изкуство по време на пандемия”, „Лято след пандемия”, „Свято слово” и „Моето синьо лято”.