Поморие бе домакин на форум за екологичната мрежа „Натура 2000“ и винопроизводството в регион Бургас

img_9896Художествената галерия „Дечко Стоев“ в Поморие бе домакин на последния ден от информационната кампания „Даровете на природата – споделена визия за екологична мрежа Натура 2000 в регион Бургас“. Събитието, озаглавено „Даровете на слънцето“, бе посветено на производството и употребата на местни продукти и екологичната мрежа „Натура 2000“.

Форумът бе открит с гостуваща изложба на бургаския музей „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия“, а групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица“ при пристанище Бургас поздрави присъстващите с песни за виното и морето.

По време на работната сесия бяха представени  защитените зони от „Натура 2000“ в региона и бяха дискутирани възможностите за европейско финансиране и добрите практики на икономически и социални ползи от екологичната мрежа.

Презентацията на доц. д-р Захарий Дечев от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ запозна присъстващите с винените турове по Черноморското крайбрежие.

В края на събитието участници от групата за автентичен фолклор „Шарена китка“ от с. Александрово представиха народния обичай „Зарязване на лозята“, а всички участници имаха възможност да дегустират вина от водещи изби в региона.

В проведената информационна кампания се включиха повече от 100 собственика и ползватели на земи, представители на туристическия бранш, ловци и риболовци, както и представители на общински структури от Бургаска област. Тя постави акцент върху развитието на местни стоки и услуги, които в контекста на екологичната мрежа „Натура 2000“ добиват нова, по-висока стойност. В дните на кампанията бяха разгледани възможностите за екологични, социални и икономически ползи при добива на сол, лечебна кал и луга от Поморийското езеро, производството на мед със защитена марка „Странджански манов мед“, лозарството и винарството в екологично чистите райони на регион Бургас, като по този начин се осигури подкрепа за постигане на по-добра степен на съхраненост на видовете и местообитанията в защитените зони в региона.

Бенефициент на проекта е Национална асоциация „Българско Черноморие“. Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.