Поморие се преклони пред паметта на Апостола на свободата

За Левски е писано много, но това, което не е написано и което виждаме на всеки 19 февруари, е може би най-великото – обичта на всички българи към него. Непреходна, истинска, безусловна. На този ден ние си спомняме не за бесилото и смъртта, а за онова, с което Левски е част от нас, неделим от българския дух и България.

Възпоменателната церемония днес събра десетки жители, дошли, за да положат цвете и да отдадат дължимата почит на Апостола по повод 151-годишнината от героичната му гибел. Пред лика му се преклониха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници и общественици, а също директори, учители, деца и младежи от всички учебни заведения в града, съобщиха от Община Поморие.

Възпоменателната церемония започна със заупокойна молитва и продължи със своеобразен поклон от възпитаниците на Детска градина „Детелина“ с учителки госпожа Войнова и госпожа Дучева. По инициатива на госпожа Марияна Димитрова от СУ „Иван Вазов“ – Поморие всички присъстващи получиха и красиво оформени листи, разказващи повече за живота и делото на Дякона.

Беше спазена и една 11-годишна традиция – провеждане на конкурс за проза и поезия, посветен на Левски и организиран от ЦПЛР ОДК – Поморие. Част от творбите, отличени в тазгодишния конкурс „Слово и дело – венецът на един живот“, бяха прочетени, а кметът Иван Алексиев и директорът на ОДК – Поморие Анета Драгнева – Данаилова връчиха наградите на първенците. За своето старание и отдаденост в работата бяха отличени и три дами – преподаватели в СУ „Иван Вазов“ – Поморие и ръководители на учениците, участващи в конкурса – Петя Казакова, Мариана Маринова и Мариана Карталова.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *