Поморие се преклони пред подвига на Апостола

Поморие отбеляза 149 години от смъртта на Апостола на свободата.

Паметта на Васил Левски- човека, когото нацията определя като най-великия българин, бе почетена със заупокойна молитва, произнесена от отец Борис от Храм „Свето Рождество на Пресвета Богородица“ и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника му в центъра на града.

По програма бяха изчетени част от творбите, отличени в литературния конкурс  „В бъдещето тъмно той гледаше ясно“, организиран от ЦПЛР – ОДК – Поморие. Децата от подготвителна група „Моряче“ към ДГ „Детелина“ гр. Поморие изразиха чрез песни своята почит към паметта на българския революционер и голям патриот Васил Иванов Кунчев, по- известен като Василъ Лъвскiй, българския Апостол на свободата.

„Познат на всички българи от учебниците и портретите- гледаме го и се учим на любов, преданост и уважение към отечеството. Защото то е и нашето минало, и причината да бъдем тук. А Левски- той винаги остава с нас. С неговата кръв е заплатена свободата на България. В земите български той е навсякъде. Светец! Лъч светлина за родолюбци в тежките и тъмни времена, във времената на робство. Един лъч, който не спира да огрява и, изложен на тежкия и силен вятър,  не загасва. Левски, който топли и пази сърцата на всички българи. Който не позволява да умре надеждата за по-добра родина. Успява да държи жива искрата в сърцата на всички тези, които желаят доброто на България. И не угасва…“.

Това бе част от есето,  което спечели първа награда в раздел проза, на Виктория Димова, възпитаник на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова.

Награда и грамота за достойното ѝ представяне връчи заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев.