Поморие стана столица на младежкото театрално изкуство

Откри се 16-то издание на Детско-юношеския театрален фестивал „Сцена край морето“ в Поморие. Организатори са Община Поморие и НЧ „Светлина 1939“. Фестивалът тази година е много богат. От 28 до 30 юни 2024 г.  в салона на НЧ „Светлина 1939“ се представят при вход свободен 29 постановки на младежки театрални състави от цялата страна- Бургас, Варна, Вършец, Кюстендил, Любимец, Несебър, Пазарджик, с.Поповци, Първомай, Силистра, София,  Сливен, Стара Загора, Твърдица, Търговище, Хасково, Шумен и др.

На официалното откриване на фестивала кметът на община Поморие Иван Алексиев приветства всички участници с добре дошли на 16-то издание с думите:“С вашето участие вие ни зареждате с много емоции и усмивки! Вие сте новите таланти на българския театър и кино! Вие ни давате надежда, че ще продължите напред , за да я има България“. Той благодари на  секретаря на НЧ „Светлина 1939“ Донка Китанова и на целия екип от читалището.

Проф.д-р Росица Йорданова, която беше специален гост на ДЮТФ „Сцена край морето миналата година също  пожела попътен вятър на Шестнадесетото издание на театралния фестивал през 2024. „Пожелавам на артистичната изява на участниците красивия, висок полет на чайките, неповторимото вълнение на морето и лудата любов на организаторите, с която е заченат фестивалът! За мен Читалище „Светлина“ е синоним на призвание приятелства, победа! Благодаря Ви, че ме направихте приятел на Фестивала!“, написа в своя поздравителен адрес проф.д-р Росица Йорданова

Секретарят на НЧ „Светлина 1939“гр. Поморие благодари на участниците във фестивала, че са избрали да станат част от магията, наречена театър и им пожела успешно представяне и да отнесат със себе си много позитивни спомени от морето и от фестивала.

В програмата по откриването на  фестивала участие взеха възпитаниците на  Румяна Кралева- ТФ „Усмивка“ гр. Бургас, ТС „Светулка“ гр. Поморие и Ния Стоянова.  В концерта участваха  Вокална група „Бамбини“  гр. Пловдив, с ръководители   Снежана и Димитър Доневи; Балетна школа  „Сияние“ с хореограф  Габриела Стефанова; ТГ „Ултравиолет“ с ръководител Виолета Киранова

Театралният огън бе запален и започна да се вихри истинска театрална магия.

Тази година журито  на фестивала, с председател Валери Еличов връчва на всички ръководители на трупи плакет, във вид на статуетка, изработена от бургаския художник  Недко Данев, специално за 16-то издание на Театралния фестивал „Сцена край морето 2024“. А всеки участник е зачетен индивидуално  от организаторите с грамота за участие.

Още в първия ден  9-те театрални трупи предадоха ценните послания, които  подтикнаха публиката  да се замисли за същността на красотата,  приятелството, любовта, за живота на различните.

Чудесно начало на 16-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие с „Приказка за Езоповото бръмбарче”. Успешен дебют  направи на  поморийския фестивал  Детска театрална студия „Стойчо Мазгалов” към  Народно читалище “ Братолюбие – 1884” гр. Любимец, с   худ.ръководител  Неда Колева.  Пиесата  показа пътя на търсене на приятелства.

Втори на ДЮТФ„Сцена край морето“ 2024  се представи Театрален състав „Пазарджишки чешити“ към Сдружение Младежка инициатива за развитие /МИР/  гр.Пазарджик с постановката „Посещение на млада дама“ по Здендек Подскалски.  Художествен ръководител на състава е Елина Чанева. Представлението,  състоящо се от няколко  миниатюри, представи по един изключително интересен начин различните развои в отношенията между двата пола. Изградена върху много и разнообразни срещи на мъжа и жената, пиесата бе своеобразно актьорско шоу  в салона на НЧ „Светлина 1939“, изпъстрено с великолепен диалог, неповторим хумор, еротика и криминални ситуации.

Литературно общество „Петя Дубарова“  към АЕГ „Гео Милев“  гр. Бургас , с художествен ръководител Мариана Ведричкова представи на „Сцена край морето“ 2024  в Поморие спектакъла  „На времето светлия ход …“ автор -Петя Дубарова. Спектакълът, развълнувал публиката в салона на НЧ „Светлина 1939“,  бе с  откъси от поезията, прозата и личния дневник на най-младата от големите литературни творци в България. Председателят на журито Валери Еличов поздрави  екипа за работата по спектакъла, за изключителната им работа със словото, която е част от театралното изкуство. Той припомни, че дългогодишният председател на журито  Пейо Пантелеев също беше много голям поет, който лично се е познавал с Петя Дубарова. Самият Валери Еличов, също пише стихове,  поставял  е и много поетични спектакли. Този – „На времето светлия ход…“ , представен на „Сцена край морето“ 2024 г. в Поморие от  Литературно общество „Петя Дубарова“  към АЕГ „Гео Милев“  гр. Бургас, с художествен ръководител Мариана Ведричкова, бе оценен по достойнство и от жури, и от публика.

Арт център „Арлекин” гр. Варна, с  художествени ръководители Стоянка Гунчева и Християна Иванова   представи  „Джуджето Дългоноско“ по Вилхелм Хауф.  Те  участват  редовно на театралния фестивал „Сцена край морето“ и винаги показват много артистичен талант, както и сега,  на 16-то издание.  19-те деца от Варна в първа възрастова  група превърнаха приказния спектакъл в истинско шоу, емоционално въздействащо с костюми, артистизъм и музика. Ръководителите на групата Стоянка Гунчева и Християна Иванова  благодариха на организаторите на ДЮТФ „Сцена край морето“ и споделиха пред публиката, че това е любимият им фестивал, в който винаги участват с удоволствие.

Талантливите младежи от Театрален състав „Жест“ към ЦПЛР-Стара Загора, с художествен ръководител  Светла Тодорова, са добре познати и обичани от  публиката на „Сцена край морето“.  Тази година Театралната школа се  представи с  най-новата си постановка – „Най-чудното чудо“ по Стефан Цанев. Пиесата  е притча за малки и големи.  Зрителите на „Сцена край морето“ в Поморие получиха от тях посланието да гледат нагоре към върха, да преследват мечтите си и да предават всичко това на онези след нас.

Следващият участник в „Сцена край морето 2024”, който се представя на поморийския фестивал редовно и винаги впечатлява публика и жури с  актьорската си игра е Театър „Арлекин“  към НЧ „Заря – 1858“  гр. Хасково. Актьорите от театралната школа на Румяна Георгиева с представлението „Рейс“ от Станислав Стратиев развълнува присъстващите в залата на НЧ „Светлина 1939“ В нея се разказва за пътуващи в градски автобус, който се отклонява от маршрута.  Пътниците започват да осъзнават, че никога няма да стигнат там, закъдето са тръгнали. Страхът, паниката и ужасът ги превръщат в прозрачна, лесно манипулируема човекоподобна маса. Правим ли това, което е необходимо? Реагираме ли точно и навреме на злото? Не се ли крием от проблемите, наивно смятайки, че те ще ни отминат? Не мислим ли прекалено много за себе си, забравяйки че това, което постига другите, може да постигне и нас? Какво губим и какво изтриваме от човешките си черти и докъде може да стигне човек, тръгнал по пътя на компромисите? Можем ли да стоим настрана от всичко, пасивни?

ТС „Арлекин“ бе седмият участник в първия фестивален ден  на „Сцена край морето 2024“ в Поморие. Театралното студио към Арт център „Арлекин“ гр.Варна е с художествени ръководители Стоянка Гунчева и Георги Георгиев.  Спектакълът„В нажежения мрак“ по Антонио Вайехо засегна доста психосоциални проблеми, въпросите за толерантността и различността, като изведе на преден план взаимоотношенията в социума. За пореден път  младежите от втора възрастова група на ТС „Арлекин“ гр. Варна доказаха силата на своите каузи и послания. Никой не остана равнодушен, а въпросите, които напираха да намерят отговор са – можем ли да приемаме недостатъците на другите и да прощаваме слабостите им? За себе си можем ди да кажем, че не се крием зад илюзиите си? Приемаме ли достойно предизвикателствата на живота? И най-важният въпрос- приемаме ли реалността? Дълго ще се помни тази постановка. Председателят на журито Валери Еличов похвали състава на  Арт Център Арлекин от Варна за сложната актьорска игра, защото младите артисти изиграха незрящи  хора и всички им повярваха. Като истински професионалисти!

Успешен дебют на театралния фестивал „Сцена край морето“ през 2024 г.  направи Театър ДоТ от гр.Стара Загора. Ръководители на  актьорската школа са Деница Янакиева и Любен Чанев, които изпитват несравнимо удовлетворение и вдъхновение от работата си с младите хора. На 16-то издание на фестивала  „Сцена край морето“ Театър ДоТ се представи с  класическото произведение по Дикенс „Коледна песен“, което в днешния  свят  на материални ценности звучи много актуално . От младия екип на сцената разбрахме,  чe  oбичтa e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят. Публиката на театралния фестивал се наслади  на невероятното представление за щастието и парите по мотиви на великия писател Чарлз Дикенс, в изпълнение на Театър „ДоТ“ гр. Стара Загора.

Актьорска студия ‚Арте‘ гр. Стара Загора, с художествен  ръководител Илчо Димитров закри първия фестивален ден  с„Полет над Казалар“  с автори Кен Киси и Иван Вазов.

Редовен участник на фестивала в Поморие през последните години е Актьорска студия „Арте“.  В нея младите хора съпреживяват театралната сцена. Страстта е завладяла всички, подвластни на магията, наречена театър. Доказателство за тяхната отдаденост освен аплодисментите, които съпровождат всяко тяхно представление, е и фактът че всяка година те печелят награди на различни театрални фестивали, на “Сцена край морето“ също. Много оригинално режисьорско поднасяне  на Илчо Димитров, който съчета „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси с „Казаларската царица“ на Иван Вазов.  12-те артисти от АС „Арте“ гр. Стара Загора   отново възпламениха публиката със своята игра, а препълненият салон на читалище „Светлина 1939” аплодира дълго  актьорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *