Посетителски център „Поморийско езеро“ е оборудван с модерна техника за презентации и мониторинг

Разположението на Поморийско езеро по втория по големина път на птиците в Европа – Виа Понтика е причината за множеството видове птици, които се срещат тук – 297 вида. Част от тях могат да се наблюдават при Посетителския център на Поморийско езеро.

Обектът е оборудван със сериозна оптична техника по проект „Подобряване и използване на екологичните дадености на МИРГ „Поморие“ чрез развитие на  Посетителски център „Поморийско езеро“.  Цел на проекта е повишаване устойчивото развитие на МИРГ „Поморие“ от гледна точка на изменението на климата, балансирания подход към околната среда чрез дейности насочени към развитие на Посетителски център за опазване на Поморийско езеро .

Посетителският център бе оборудван с нова Интерактивна маса с тъч дисплей, която ще радва най- вече детските посетители. На тази маса те ще могат да получават многообразна информация за флората и фауната в защитената местност. По един съвсем нов интерактивен начин посетителите и туристите на центъра с помощта на озвучителна система ще могат да се запознаят със звуците на различните видове птици, типични за защитената местност.

Центърът е оборудван също и с екран и проектор за прожектиране на филми, което дава възможност тук да се организират тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона , както и провеждане на семинари и видеолекции  и др.

А една от най – големите придобивки на центъра е Мониторингова система, която отчита периодично едни от най – важните показатели на водата в езерото – температура, Рн – киселинност, електропроводимост и соленост в Поморийско езеро. Проследяването на тези физико- химични показатели е важно за съхранение на уникалните природни дадености на тази защитена местност, както и да запазим редките и защитени видове птици и растения, които имаме възможност да наблюдаваме именно тук на Поморийско езеро.