Посланикът на Индонезия пристигна в Поморие

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Международният ден на туризма в Поморие се отбеляза с „Малка туристическа борса” и кръгла маса за проблемите в туризма, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.. Тази година в цял свят денят премина под надслов „Туризъм и водни ресурси. Защита н нашето общо бъдеще.” Посланикът на една от най-екзотичните туристически дестинации в света – Индонезия – Н. Пр. Бунян Саптомо избра да отбележи празника в Поморие. Други официални гости на събитието бяха заместник областният управител на Бургас Юсеин Мехмед, зам.-председателят на ОбС Поморие Неделчо Стайков, зам.-кметът на община Поморие Илия Джингов, кметът на община Айтос Васил Едрев, заместник-кметът на община Руен – Иб Мустафа.

Празникът беше открит с концерт на ДФТА „Раковина” и Мажоретен състав при НЧ „Просвета 1888”. Кметът Алексиев поздрави гостите и благодари на представителите на туристическия бранш в Поморие и на служителите от отдел „Туризъм” в община Поморие „Градът тази година беше домакин на най-голямото събитие в областта на туризма в Европа – 18 Годишен конгрес на Европейската СПА асоциация. Това, което ще удължи туристическият сезон в Поморие е балнеологията. По тази причина провеждаме разговори с БАН, относно Поморийското езеро и най-добрия начин за пълноценната му експлоатация. Водим и преговори с Министерство на здравеопазването и предстои да ни се предоставят за стопанисване общинските кални бани, които са в лошо състояние, за да ги превърнем в градска калолечебница.” – това заяви кметът пред гостите. Беше прочетен поздравителен адрес от Заместник-министъра на икономиката енергетиката и туризма Бранимир Ботев.

Във фоайето на НЧ „Просвета” 1888 се откриха 2 изложби на галерия „Богориди”, Бургас – изложба на детски рисунки „Водата е живот” и Художествена изложба „Морето – спомен за едно прекрасно лято и мечта за следващото”. Сдружение „Нусантара” отпразнува 20-годишнината от създаването си с фото изложбата на Николай Неков – „Водата – ключът към хармония и равновесие”.

В кръглата маса участие взеха председателят на сдружение „Нусантара” Красин Химирски, изпълнителният директор на СБР-НК ЕАД София д-р Ченко Чалъков, директорът на Института за анализи и оценка в Туризма Румен Драганов, председателят на Българска регионална туристическа асоциация Соня Енилова, председателят на Българска регионална туристическа камара Иван Иванов и заместник-председателят на Българският съюз по балнеология и СПА – Георги Тръпков. Кметът Алексиев заяви, че община Поморие има планове да финансира участието на туристичеки изложения на местни представители на туристическия бранш с цел да се популяризира туристическият потенциал на града. Посланикът на Индонезия Н. Пр. Бунян Саптомо направи пред гостите презентация на най-известните туристически забележителности на Индонезия. По време на дискусиите бяха представени доклади на различни теми свързани с туризма и водните ресурси. В „Малката туристическа борса” взеха участие местни и национални туристически сдружения и български общини, а учениците от ПГТ „Алеко Константинов” представиха ястия от националната кухня и приготвиха коктейли за гостите.

За финал на тържествата по случай Международния ден на туризма в Поморие – концерт, организиран от Общински детски комплекс – Поморие на сцената на НЧ „Просвета 1888”. Водещ на програмата – литератoрът Петя Казакова. Концертните изпълнения са на Мажоретен състав при НЧ „Просвета 1888” , Общински духов оркестър, певиците Марион Цветкова, Габриела Димитрова и Йоана Петрова с музикален педагог Анета Драгнева-Данаилова, Танцов клуб „Чайка” с ръководител Лиляна Христова, ДФТА „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов, КСТ „Блясък” с треньор Веселин Тодоров и КСТ „Поморие” с треньор Никола Абрашев.