Почетният консул на Украйна се срещна с кмета Иван Алексиев

Днес почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов бе на посещение в Поморие и проведе среща с кмета Иван Алексиев, на която бе обсъдена актуалната обстановка във връзка с бежанците от войната в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

На срещата присъстваха Павлин Новаков – главен експерт „Управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка“ в Община Поморие и координаторът на разкрития пункт за хуманитарна помощ – Ани Продромова. Те запознаха почетния консул с конкретните стъпки от създадената организация в помощ на украинските бежанци и координацията за разпределянето на дарения, дрехи, храна, места за настаняване и др.

Кметът Иван Алексиев информира, че е разпоредил пълно съдействие за приемане на украински деца в общинските детски градини и училища, а спортните клубове ще приемат безплатно всяко дете, желаещо да практикува любимия си спорт.

Почетният консул Димитър Караненов одобри предприетите действия и даде допълнителни препоръки и насоки за по-добрата екипна работа съвместно с Български червен кръст – Бургас. По възможност да бъдат дарявани повече детски храни и дрехи, които своевременно да бъдат доставени в помощ на украинските бежанци. Той уточни, че в най-скоро време ще бъде подобрен и регистрационният режим за всички украински граждани, които желаят да придобият временен статут и закрила.

Очаква се до дни да бъдат разкрити временни пунктове на МВР, които също да извършват услугата за предоставяне на статут за временна закрила. Предвидените пунктове за това са в 6 (шест) РПУ на МВР на територията на област Бургас – Първо РПУ и Пето РПУ в Бургас, РПУ-Несебър, РПУ-Поморие, РПУ-Созопол, РПУ-Приморско. Такъв временен пункт ще бъде разкрит и в Морска гара.