Православните светини в с. Александрово

Село Александрово е малко, китно селце, живописно разположено в близост до р. Ахелой. Запазен е спомен, че в землището на селото, в югоизточна посока, е имало средновековен манастир, посветен на Пресвета Богородица. Местните хора го наричали „Паная”.

До началото на ХХ в. все още е можело да се видят останки от голямата църква и зидовете на тази света обител. В центъра на селото е бил издигнат каменен храм с голяма камбанария, в прослава на Св. Троица. По време на социалистическия режим той е бил разрушен, а през 1978 г. на неговото място е построено читалище. В началото на ΧΧΙ в. жителите на с. Александрово подели инициатива за изграждането на нова църковна сграда. На 23.05.2004 г. Сливенският митрополит Йоаникий осветил първата копка на новостроящата се църква „Покров на Пресвета Богородица”. Благодарение на даренията и безвъзмездния труд на много православни християни, през 2011 г. Божият дом е завършен и на храмовия празник – 1 октомври, официално е открит. Първият свещеник на енорията е архимандрит Йеротей, понастоящем Агатополски епископ.

По своята планова схема църквата е еднокорабна, с купол и три апсиди – две странични (от южната и северната страна) и една олтарна. Централно над входа на притвора, с височина 9 м., е изградена камбанария. Във вътрешното пространство на храма впечатлява изящно изработения иконостас. Дърворезбата на царските двери и подиконните пана изобилства от цветя, птици, лозови листа, гроздове. Поясите на големите и малките икони са обрамчени от красиво оформени резбовани рамки. Венчилката ( върхът на иконостаса) завършва с две слънца, обграждащи кръста.

В края на с. Александрово е изграден параклис-аязмо „Св. Дух”. Денят, в който се чества Св. Дух – третото лице на Св. Троица, е определен да бъде и празника на селото. Всяка година жителите на с. Александрово го отбелязват тържествено с водосвет, курбан за здраве и празнична програма. Първата постройка на параклиса е издигната от Михаил Димитров Михайлов през 1902 г. На него в пророчески сън му е открито, че от скалата, намираща се в края на селото, тече лековита вода и там трябва да бъде построен параклис. През годините сградата многократно е била ремонтирана. През 2019 г. със средства на Община Поморие е изградено стълбище около сградата, а с и дарения на християни основите на параклиса са бетонирани, изцяло са подменени покрива, електрическата инсталация, вътрешното обзавеждане и украса.

Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” при ИМ Поморие

Източници:

Разказ на Николина Керчева, организатор на културни дейности при НЧ „Здравец-2013”, с. Александрово

Летописна книга на храм „Покров на Пресвета Богородица”, с. Александрово

Керчева, Н. Село Александрово, Бургаска област, исторически очерк, 2019