OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Празникът на Поморие (видео)

Бронзовата скулптура на Свети Георги Победоносец вече посреща гостите на Поморие. Статуята на светеца, закрилник на град Поморие,  бе официално открита на 6 май-патронния празник на града. Сливенският митрополит Йоаникий даде своята благословия и отправи пожелания за здраве, сили  и дълголетие: ” Днес, когато празнуваме Христовото Възкресение, ни донесе допълнителна радост освещаването на тази скулптура. Да благодарим на тези, които са я сътворили. Като всяко добро нещо  ще остави трайна следа не за дни, не за месеци, не за години, а завинаги, защото е направена с любов и вяра.”

Внушителната композиция се извисява върху масивен постамент и изобразява Свети Георги върху кон, с копие в ръка, забито в змея. Скулптурата е близо до манастир “Св. Георги”. Изработена е от бронз и тежи повече от три тона. За изграждането бе учредена фондация, която събра над 250 000 лева от дарения. Автори на скулптурната разработка са Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов и Руслан Русев. Те бяха удостоени с плакети и грамоти – израз на признателност към всеотдайната им работа.

Освещаването на скулптурната композиция, официалното обявяване на девиза на град Поморие „Античен, романтичен, вечен” и многото културни прояви направиха 6 май още по-празничен.  Мария Митева, чието предложение  стана девиз на Поморие, получи награда от кмета на община Поморие Иван Алексиев. Той я отличи с първия плакет на Поморие, в който присъства не само логото на града, но и нейният девиз.