Празник на домашната наденица в Кошарица

За пръв път Празникът на домашната наденица се чества през 2011 година като реализация на инициативата на ръководството на Община Несебър да се направи кулинарна карта на региона. Като част от тази инициатива се провеждат още и Празника на хляба в Оризаре и на Празника на младото вино в Гюловца.
В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя и кулинарните изкушения  към почитателите на  познавателния и културен туризъм  от близо и далеч.

Четвъртото поредно издание на празника е показателно,че е на път да се превърне в традиция. В началото бе отслужен тържествен водосвет от свещеник Димитър към храма ”Св.Иван Рилски” в селото, а след това с приветствие към насъбралото се множество от хора от всички съставни селища на общината,а и от други места,се обърна кметът на Кошарица Павел Павлов.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров, който бе специален гост на празника, също приветства присъстващите. В словото си той подчерта, че празниците сближават хората, развиват комуникацията между тях, правят ги по-единни, а това спомага за постигането на общите цели за развитието на общината и след празничния ден.
Същинската част на празника протича под формата на дегустиране на сушен суджук и печена наденица, която се подготвя на скари, разположени на селския мегдан. За по-доброто усвояване на местните продукти е осигурено предварително разлято в чаши червено вино.
До всичко това обаче се стига след изпълненията на самодейните фолклорни състави към читалището на селото. Заедно с тях танцуваха и пяха по-голямата част от дошлите за Празника на домашната наденица. Съвсем в самото начало прозвуча изпълнението на Химна за суджука, сътворен още при първото издание на празника. Следващият по-значим празник за жителите на Кошарица е Тодоровден, когато е надбягването с коне и каруци.

                                                                   Максим МОМЧИЛОВ