Празнично зарязване на лозята на 14 февруари в лозовите масиви на Поморие

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите, и е в чест на Свети Трифон, закрилник на лозята. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата, посрещаме пролетта и възраждането на живота. Това е денят, в който си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

На 14.02.2023 г. (вторник) – Трифоновден от Община Поморие, Националната лозаро-винарска камара и Винарна „Black Sea Gold“ организират весел празник за всички жители и гости на Поморие. Тържеството ще започне в 12:00 часа с ритуално зарязване на лозовите вейки в землището на град Поморие, където ще бъде отслужен и тържествен водосвет. На събитието ще присъстват   Тодор Джиков – зам.министър на земеделието, Георги Тахов – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, проф. д.н. Мария Нейкова, областен управител на обл. Бургас, Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

В 13:00 ч. на паркинга пред завода на „Black Sea Gold” жителите и гостите на Поморие ще могат безплатно да се насладят на вкусна храна, греяно вино и на богата фолклорна програма с участието на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов, талантливата изпълнителка Нели Петкова и обичаната фолклорна певица Жечка Сланинкова, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

 

Община Поморие отпуска  безплатен градски транспорт до мястото за провеждане на събитието, като автобусите ще тръгват от спирка „Община Поморие” в часовете: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 и 15:00, а връщането от Винзавода ще бъде в 11:30, 12:30, 13:30, 14:40 и 15:40. Маршрутът на движение ще бъде следният: сп. „Община Поморие”, сп. „СУ „Иван Вазов”, сп. „Хлебозавод”, сп., „Лимонаден цех”, сп. „бл.25”, сп. „Манастир Свети Георги”, сп. „Бивша изба 2”, сп. „Анхиало авто”, сп. „Винзавод”. По този повод се въвежда временна организация на движението (ВОД) на път BGS 1149 „Поморие – Каменар“ в отсечката от разклона за кв. Каменар (кръстовището с път I-9 „Варна-Бургас“) до кръговото кръстовище на обхода на гр. Поморие, съгласно Заповед № РД-16-168 / 08.02.2023 г. Поради въвеждането на ВОД, влизащите и излизащите МПС и ППС следва да ползват другия изход на гр. Поморие, през кръговото кръстовище до бензиностанция „ДЕГА“.