Премахват стенните гардероби в Несебър

jiteli_Nesebar

На специално организирана среща с жителите на Стария град кметът на Несебър Николай Димитров изнесе синтезиран отчет  по прилагане на Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър” и обяви задължителното премахване на т. н. гардероби по външните стени и къщите, служещи за извършване на търговска дейност.

Приетият от Министерския съвет План за опазване и развитие /ПОУ/ е за прогнозен период от 20 години и включва 5-годишни програми, чиито конкретно приложение се разработва за всеки едногодишен период. Наредбата изисква ПОУ да включва дългосрочна програма за прилагане на Плана, програма за прилагане през първия 5-годишен период и работна програма за първата година от този период.

След изпълнението на програмата за неотложни действия за 2012 г. кметът Димитров отчете синтезирано реализацията на дейността и за 2013, една част от която ще продължи и през 2014. От казаното стана ясно, че всички, които извършват търговска дейност чрез т. н. гардероби, сандъци и шкафове по външните стени на оградите и къщите, трябва задължително да ги премахнат. Това ще става доброволно и по принудителен начин. Като при втория вариант ще се заплаща предвидената нормативно глоба. Присъстващият на срещата арх.Атанас Пинков представи задължителните за всеки, който иска да извършва търговска дейност за следващия сезон рекламно-информационни елементи /РИЕ/. Те ще са с шир. 120 см. ,вис. 140 -160 см. и дълб.- 30 см. с материал от дърво, метал и т.н. състарен метал.

Една част от присъстващите на висок глас заявиха, че няма да си демонтират съществуващите търговски съоръжения, други, още на другия ден започнаха да подават молби във фронтофиса на общината за новите РИЕ.

Максим МОМЧИЛОВ