Приключен е успешно проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“

Община Поморие приключи успешно втория етап от проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“, в рамките на който бе осъществено окончателно затваряне на пристанището и защита на всички съдове, акостиращи в него. Всички извършени дейности, сред които: изграждане на понтони, допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов, изграждане на компостираща инсталация за водорасли, осигуряване на мощен агрегат, който да захранва пристанището при наличие на проблеми с електричеството и др., бяха представени от ръководителя на проекта Георги Петков по време на заключителната пресконференция.

„Реализирането на проекта ни даде възможността да съхраним рибарството като поминък. Освен  че се превърна в туристическа атракция, пристанището отговаря и на всички изисквания и стандарти на европейските политики. Наред с реконструкцията, Рибарско пристанище „Поморие“ разполага с бензиностанция, хале за ремонт, видеонаблюдение и предоставя интернет, ток и вода по колонките, което привлича в занаята все повече млади хора, които да съхранят рибарството като един от основните поминъци на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев по време на пресконференцията.

Със завършването на проектните дейности, капацитетът на пристанището е удвоен. Осигурена е и необходимата дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове (с дължина до 25,50 м), както и свободното маневриране на по-малките такива.

Проект №BG14MFOP001-1.009-0001 „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“ се реализира със средства по „Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.”, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.