Приключи проектът за рекултивация на старото сметище в с. Каменар

“Срокът за приключване на проекта бе 20.05.2022 г. Благодаря на фирмите изпълнители за качествената работа и приключване на дейностите почти шест месеца по-рано, защото проблемът със старото депо бе изключително труден за решаване, предвид гниещите процеси, неприятните миризми и самозапалването на сметището, на които ставахме свидетели през последните няколко години. Този проект е важен за общината, но е ключов за развитието на Каменар.” Това каза кметът Иван Алексиев по време на заключителната пресконференция по проекта за рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в с. Каменар, която се състоя на 14.12.2021 г. в сградата на НЧ „Просвета 1888“, филиал в с. Каменар.

„Общата рекултивирана площ е близо 60 дка, а след техническата, предстои и биологична рекултивация, която ще се извършва в продължение на три години, чрез затревяване и запръстяване на терена. След този период, намерението ни е да бъде изградена подходяща инфраструктура, така че да превърнем мястото в привлекателен извънградски парк“, допълни още кметът.

По време на събитието, ръководителят на проекта Георги Петков подробно запозна присъстващите с изпълнените дейности, чрез които теренът бе почистен от отпадъци и растителност и се изградиха: опорна дига, дрениращ канал, горен изолационен екран и газови кладенци, които да предотвратяват изтичане на отделящия се леснозапалим газ метан. Ограничено е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и се постигна значително намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, които се отделяха неконтролируемо.

Депото в с. Каменар бе закрито със заповед на директора на РИОСВ – гр. Бургас през февруари 2015 г., защото не отговаряше на нормативните изисквания за експлоатация на депа. От тогава отпадъците, генерирани на територията на община Поморие се депонират на регионално депо „Братово-запад”, община Камено.