Проведе се 19-то /извънредно/ заседание на Общински съвет – Поморие

Деветнадесето /извънредно/ заседание на Общински съвет – Поморие се проведе  на 22.10.2024г. /вторник/ от 16.00 часа в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ гр.Поморие, в което бе разгледана Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно одобрение на проектно предложение за „Текущ ремонт на спортна площадка „Руски паметник“ в гр. Поморие за стимулиране на спорта и активния начин на живот“, даване на съгласие за извършване на предвидените строително-монтажни работи по проекта и кандидатстване по реда на Наредба 1/23 г., по Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 г.

Ето докладната записка:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка с обявената на 20.09.2024 г. процедура за набиране на проектни предложения по Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, Община Поморие разработва проектно предложение „Текущ ремонт на спортна площадка „Руски паметник“ в гр. Поморие за стимулиране на спорта и активния начин на живот“.

Настоящата програма се открива на основание чл. 1, ал. 2 и ал. 3 от Наредба 1 от 6.10.2023 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Община Поморие е допустим кандидат по Програмата.

Допустими за финансово подпомагане са:

  • Дейности по чл. 7, ал. 4 и/или ал. 5 от Наредба 1/23 г. с цел реализиране на капиталови разходи/дълготрайни материални активи (ДМА) по смисъла на Указание ДДС № 20 / 14. 12. 2004 г. на Министерството на финансите относно прилагането на Националните счетоводни стандарти от бюджетните предприятия

Община Поморие изготвя необходимите документи съгл. Чл. 7, ал. 4, а именно:

  • Схема – архитектурно заснемане или архитектурен план на имота и на съответните помещения в него (когато е приложимо), които ще се ремонтират, реконструират или модернизират;
  • Обяснителна записка, описваща предвидените ремонтни дейности;
  • Детайлна количествено-стойностна сметка по видове строително-монтажни работи с данни за вида, единичните цени, количеството или обема и общата стойност;
  • Документ, издаден от главния архитект на общината, удостоверяващ, че за строителните дейности не се изисква издаване на разрешение за строеж.

Общата цел на проекта е Подобряване на състоянието на спортната инфраструктура в община Поморие с цел насърчаване на физическата активност, физическото възпитание и развитието на спорта в обществен интерес.

Специфичните цели на проекта са:

  • Ремонт и обновяване на спортна площадка „Руски паметник“– създаване на безопасни и функционални условия за ползване от местни и регионални спортни клубове и граждани.
  • Повишаване на качеството на спортните съоръжения – чрез модернизация и подобрения в съответствие с националните стандарти за спортни обекти.
  • Насърчаване на физическата активност и спорта – предоставяне на по-добри условия за тренировки и състезания, което ще мотивира по-широк кръг от хора да се занимават със спорт.
  • Стимулиране на участие в подобряването на спортната инфраструктура – активиране на местните общности и спортни организации да допринесат към процесите на подобряване и поддръжка на спортните обекти.
  • Осигуряване на устойчивост на спортния обект – чрез адекватни мерки за дългосрочна експлоатация и поддръжка след ремонта.

Текущият ремонт на спортна площадка „Руски паметник“ /хандбалното игрище/ в гр. Поморие е от ключово значение за развитието на общината по няколко направления. На първо място, обновената спортна инфраструктура ще създаде по-добри условия за местната спортна общност, като предостави на клубовете и младите спортисти модерен и безопасен обект за тренировки и състезания. Това е важна стъпка в стимулирането на активния начин на живот сред населението, особено сред младежите, като ги мотивира да се занимават с физическа активност и спорт.

Ремонтът ще допринесе за увеличаване на интереса към организирани спортни събития в града. По-добрите условия на игрището ще позволят провеждането на регионални и дори национални състезания, което може да доведе до привличане на гости и спортисти от други части на страната. Това, от своя страна, ще има положително влияние върху местната икономика, като стимулира сектора на туризма, търговията и услугите.

Инвестицията в подобряване на спортната база носи и символичен характер – тя демонстрира ангажираността на общината към развитието на спорта и здравословния начин на живот. Чрез такива инициативи се създават предпоставки за по-добра интеграция на спортните дейности в ежедневието на гражданите, което има дългосрочни социални и здравни ползи.

В същото време ремонтът на хандбалното игрище ще подпомогне и изпълнението на държавната политика за подобряване на спортната инфраструктура на местно ниво. Проектът ще насърчи сътрудничество между местната власт, спортните организации и гражданите, като създаде усещане за обща отговорност и ангажираност към поддържането и развитието на спортните обекти.

Проектът е в съответствие със Стратегическа цел 2, Приоритет 3, Мярка 3.3, Група 3.3.2 от Плана за интегрирано развитие на община Поморие. С неговото изпълнение не само ще модернизира едно важно спортно съоръжение, но и ще допринесе за по-широките цели на община Поморие – подобряване на качеството на живот, социалната интеграция и икономическото развитие на региона.

Стойността на проектното предложение е 648 042,47 лв.

Всички дейности по изпълнение на проектите следва да се реализират не по-късно от 30.06.2027 г.

Възможният размер на самоучастие, осигурен от страна на всеки кандидат по настоящата програма е от 10% до 50% от общата (крайната) стойност на съответното проектно предложение.

Проектните предложения, заедно с придружаващите ги документи се подават в Министерството на младежта и спорта в срок до 17,30 ч. на 23.10.2024 г.

Изискване на Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 г., съгласно ред за подаване на проектни предложения за финансово подпомагане, е предоставянето на решение от лицето – собственик на спортния обект за одобряване на проектното предложение и за извършване на предвидените строително-монтажни работи и кандидатстване по реда на Наредба 1/23 г.

В тази връзка предлагам на Общински съвет – Поморие, да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

на основание чл.21 ал.1 т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 25 от Закона за социалните услуги, във връзка с Решение 2012/21/ЕС на Европейската комисия от 20.12.2011 година, Общински съвет-Поморие

  1. Одобрява проектното предложение за обект „Текущ ремонт на спортна площадка „Руски паметник“ в гр. Поморие за стимулиране на спорта и активния начин на живот“.
  2. Дава съгласие за извършване на предвидените строително-монтажни работи, включени в проектното предложение и кандидатстване по реда на Наредба 1/23 г. в рамките на Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 г.
  3. Възлага на Кмета на Община Поморие да подготви проектното предложение, заедно с всички изискуеми придружаващи документи и да внесе проектното предложение в сроковете, определени от Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 г.
  4. Дава съгласие от бюджета на Община Поморие за 2025 г. да бъдат осигурени финансови средства в размер на 64 804,25 лв. с ДДС, съставляващи задължителното по програмата съфинансиране.
  5. Дава съгласие да не се променя предназначението на спортния обект, за който е извършена инвестицията и същият да се използва за целите на финансирания проект за срок не по-малък от 2 години след приключване на дейностите по проекта.
  6. Възлага на Кмета на Община Поморие осъществяването на всички дейности, необходими за правилното и законосъобразно изпълнение на решението.
  7. Общински съвет – Поморие допуска на основание чл.60, ал.1 от АПК предварително изпълнение на настоящото решение въз основа на следните мотиви: Необходимост да бъдат защитени особено важни обществени интереси, като от забавянето на подаване на проектно предложение, поради изключително кратките срокове за кандидатстване, може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на настоящото решение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *