Проверяват общините с режим на улично осветление

Държавата ще компенсира общините заради високите сметки за ток, само ако не са извършили нарушения при обществените поръчки и бюджетирането на разходите си. Това ще става ясно от проверка, възложена от вицепремиера и ресорен министър Асен Василев на Агенцията за държавна финансова инспекция.

АДФИ започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия, съобщи БНР. Експертите от инспекцията ще проверяват заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от октомври миналата до февруари настоящата година и съпоставката им със същия период на предходната година, след като бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за такава, съобщават от Финансовото министерство.

За общините, в които Инспекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия.

На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно ще се установят причинените вреди и ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на Финансовата инспекция.

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините вицепремиерът Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през месец февруари, Сдружението да представи информация за фактурираната електроенергия и разходите за електричество за периода, обхващат проверката и за същия период на предходната година.

В началото на редовното правителствено заседание премиерът Кирил Петков поиска да има сигурност, че харченето на пари от бюджета за подпомагане ще е оправдано. Работна група между министерствата на енергетиката и на финансите ще преценява дали затруднени общини ще могат да получат компенсации заради скъпия ток. Пари могат да бъдат отпускани, след като бъдат проверени обществените поръчки във всяка община, която поиска пари от държавата, обяви премиерът:
“Всяка община има възможност да поиска допълнителни средства. Едновременно с това желание ще трябва да се прегледат и обществените поръчки от Агенцията за държавна финансова инспекция, за да сме сигурни, че тази липса на средства не е функция на някакви лоши практики”.

Петков поиска дискусия по проблемите на общините:„Това, което виждаме, е, че от една страна се казва, че няма средства за важни, критични неща като училища, осветление, детски градини. От друга страна виждаме, че има и непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера. Затова искам да дискутираме как да вържем двете неща – общините, които имат нужда от средства и не могат да посрещнат разходите си и потенциални проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченето на съществуващите им средства и бюджети са направени по най-прозрачния начин”.

Министърът на енергетиката Александър Николов допълни, че ще бъде проверено дали общините са изпълнили програмите за енергийна ефективност на уличното осветление.

Също на оперативно заседание след редовното министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще представи доклад за напредъка по разследването в „Булгаргаз“. Премиерът каза пред колегите си:

„Сериозни допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени днес на газа и оттук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки, дали волно или неволно, като тука въпросът е колко волно според мен, да знаем, че ще има последствия и никой не може да прави просто решения, които накрая българският потребител да ги плаща“.