Прогноза за месец март 2023 година

Традиционно месец март започва с стар български празник, на който си окичваме мартеници за здраве и дълголетие. Много са легендите, които обясняват как са се появили мартениците, но според моето виждане сплитането на бял и червен конец е символ на баланса в природата. Баланс между мъжката ян и женската ин-енергия, изразени по насам във времето през Пижо и Пенда. Така, че този празник е още едно доказателство за мъдростта на хората, живели преди нас.
Март е месец, през който се раждат Рибите – последният знак в зодиака. Това са хора, събрали мъдростта на всички зодии преди тях и често могат да ви се струват някак отнесени, с поглед блуждаещ в пространството. Имате ли силни Риби в рождения си хороскоп (слънце, луна или асцендент Риби), то на някакво ниво притежавате качества като добродушие, алтруизъм, състрадателност, жертвоготовност. Трудно поставяне на граници. Но през 2023 г. планетата Сатурн (т.нар. чистач на кармата) преминава още март от Водолей в Риби и ще постави пред представителите на този воден знак ситуации, в които трябва да проявят дисциплина и твърдост. Не са леки уроците на Сатурн, но винаги са полезни и ни помагат да израстваме.
Март започва с един много благотворен аспект – съвпада на Юпитер с Венера. Двете благодетелни планети се съединяват и увеличават желанията ни към повече престиж, повече красота, повече пари, повече забавления…Искаме от всичко по повече и действаме, за да го имаме, защото този съвпад се случва в Овен, един огнен и решителен знак. Благоприятен период за представителите на тази зодия.
Още на 2 март планетата на комуникацията също нализа в Риби и ще остане там до 19 март. Мисленето през този период ще бъде осеяно с емоционални краски и ще чуваме и помним само това, което е докоснало чувствата ни. Ще приемаме информацията крайно субективно, защото ще изхождаме не от разума. Пазете се от илюзии, измами с документи, невярна информация особено в периода 10-22 март, когато Меркурий ще преминава върху Нептун. Общуването става по-агресивно и настойчиво в дните след 19 март, защото планетата на комуникацията ще отиде в Овен. Спорове, конфликти, отстояване на мнение, остри и хапливи думи.
Пълнолунието е на 7 март точно в навечерието на най-женския празник, а аз винаги съм съветвала да използваме тази фаза на луната за забавления ( партита, концерти), а не за важни решения и действия. Пълнолунието е по оста Риби – Дева и най-общо бих го определила – борбата между чувства и разум. Точно това е денят, в който Сатурн преминава в Риби и ще остане там до 14.02.2026 година. Така, че Риби въоръжете се с търпение, упоритост и постоянство, защото уроците на Сатурн се учат бавно. И учат на мъдрост.
На 17 март Венера, планетата на любовта и красотата влиза в собствения си знак Телец и внася малко спокойствие в чувствата. Телецът е земен, материален знак, затова изразявайте чувствата си не с думи, а с дела. Венера обаче прави напрегнат аспект с Плутон, който от своя страна внася повече дълбочина и страст, граничещо с обсебеност към партньора. Засилва се ревността – по-скоро на вътрешен план, отколкото явно и демонстративно.
На 21 март от 19,30 часа българско време е най-мощното Новолуние през годината в зодиакалния знак Овен. Препоръчвам започване на нови начинания независимо в каква сфера са те – бизнес, семейство, любов. Новият старт ще ви донесе бързи резултати. Подходящи за старт са и последващите дни – 22 и 23 март.
Слънцето влиза в Овен  също на 21 март.

През месец март няма нито една ретроградна планета на звездното небе, което само по себе си означава, че трябва да гледаме право напред и да не спираме да вървим. Нещата ще се случат само тогава, когато излезем от застоя.