Прогноза за месец октомври 2023

Очертава се доста напрегнат месец. Влизаме в коридора на затъмненията, а това са дни на съдбоносни събития и големи промени. Всичко случило се през октомври ще носи своите дългосрочни последствия.
А ето и главните астрологични събития през месеца:
– Плутон обръща движението си на 11 октомври и от ретроградно преминава в директно движение. Определяна като планета-джудже Плутон в астрологията е символ на колективите, властта, недемонстративна, но много мощна енергия и воля. Обръщайки движението си можем да очакваме натрупване на много силна енергия, която не може да се покаже спонтанно, а това носи усещане за огромно напрежение. Изразява се в тревожност, необяснимо безпокойство, а Плутон винаги изисква от нас повече духовна, вътрешна работа. Това са медитации, дихателни практики, активизация на целия организъм посредством водни процедури, упражнения или масажи. През целия месец е добре да се пазим от травми, защото натрупаното напрежение може да избие напълно непредвидено по този начин. Особено внимателно към здравето си трябва да бъдат хората със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно.
На политическата сцена също се очаква неяснота, подводни течения, скрити намерения, а това е признак на много нагнетена енергия.
През целия месец Плутон прави квадратура към Северния и Южния лунен възел. Тези две кармични точки са аспектирани от планетата на кризите и това сочи, че начинът за минаване през трудните ситуации е чрез тотална трансформация. Нищо не бива да остава по старому. Болезнена или не именно промяната е тази, която може да доведе до напредък. Наричат Плутон Божията воля и донякъде събитията като, че ли са продиктуване от Сила извън нашите разбирания. Сила, на която не можем да повлияем.
– На 14 октомври е Слънчевото затъмнение във Везни. Слънчево затъмнение имаме при Новолуние – съвпад на Слънце и Луна. То ще се наблюдава като частично слънчево от Северна Америка, Централна и Южна Америка. За щастие не се вижда от територията на нашата страна. Според астрологическата интерпретация ако от територията на някоя държавата се вижда затъмнението, то има негативни последици за нея.
– На 28 октомври е лунното затъмнение, а то се случва на пълнолуние по оста Скорпион-Телец. Залага темите за трансформация (Скорпион) и стабилност (Телец). Особено във финансовата и материалната сфера. Или по конкретно – нужно е да се достигне стабилизация и баланс в чрез предприемането на решителни действия и промяна във всяка сфера на битието.
Слънцето е в съединение с Марс, планетата на активността, а в знака на Скорпион това означава устойчива сила. Опозицията към Юпитер пък засилва програмата за социалната реализация и амбиция.
Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо за населението в Европа, което само по себе си означава, че предприетите действия независимо дали в икономически, политически и личен план, ще доведат до дългосрочни последствия.

Коридорът на затъмненията от 14 до 28 октомври сочи за важността на събитията, които ще се случват тогава. Въпрос на избор е как да използваме звездните аспекти. Най-важното според мен е да бъдем с отворени към доброто сърца и чисти умове. Да взимаме трезви решения и да знаем, че живеем в единна енергийна система, в която сме взаимно свързани.

И в месеца на Везните пожелавам повече мъдрост, за да постигнем хармония – от вътре навън. Всичко започва, но не всичко зависи от нас.

Астролог: Валентина Радиева- Маренова