Прокуратурата иска постоянен арест за Ченалова

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за съдия Румяна Ченалова.

Съдийката, която бе обявена за общодържавно издирване, снощи бе задържана за 72 часа и откарана в ареста на Националната следствена служба. Ченалова сама е потърсила органите.

Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, тъй като не се яви на разпит по разследване срещу нея. Не бе открита и при опита за принудително довеждане. Съдийката е разследвана за престъпление по служба и документно престъпление.

Пред Нова адвокатът на Ченалова и неин брат Станимир Ченалов отрече сестра му да се крие и посочи, че следователите са я намерили, за да й връчат призовка в кра на март – началото на април.

Ченалов е подготвил документ, с който ще уведоми съда, че той и сестра му желаят да се явят по делото.

Той потвърди, че съдия Ченалова е вземала болничен от психиатричната болница и обясни, че след стреса, който е преживяла, се е отключило някакво заболяване, което сестра му имала от около десет години. Съдия Ченалов обаче отрече от тук нататък в защитата на сестра си да говори за психично заболяване.

Ченалов избегна коментар дали случаят със съдия Ченалова е преекспониран и дали има сценарий.

Прокурорът си върши работата, каза той и добави:

Като брат й вярвам на сто процента, като адвокат – преди да видя документите, не мога да коментирам нищо.

Днес той първо ще отиде в Специализирания съд и след това ще отиде да се види с нея.

Съдията от Софийския градски съд водеше делото “Октопод” срещу Алексей Петров, делото за убийството пред дискотека “Соло”, както и три от делата между Цветан Василев и Делян Пеевски. Ченалова беше временно отстранена от Софийския градски съд заради няколко дисциплинарни производства.

В края на миналата година тя беше обвинена от френския посланик, че нейно решение е довело до спиране на работата на голям френски инвеститор, който се занимава с продажба на вина. Тогава възникнаха съмнения, че съдията е участвала в опит за узаконяване на кражба на френска фирма.

Името на съдията фигурира в медийното пространство във връзка със случайното разпределение на делата, защото „случайно” на нея се разпределят много важни казуси, като например три от делата, които водят Цветан Василев и Делян Пеевски един срещу друг.

Румяна Ченалова е и съдията, която оправда обвинения за убийството на двете момчета пред дискотека “Соло”. След оправдателната присъда той напусна страната и в момента се издирва, тъй като е в неизвестност. Тогава Ченалова заяви, че е жертва на черна кампания./КРОСС/